Alaptarea bebelusilor cu lapte matern este solutia ideala pentru toti, datorita numeroaselor beneficii pe care acesta le are asupra starii de sanatate a acestora. Totusi, exista multe situatii in care mamele sunt nevoite sa renunte la alaptare si sa isi hraneasca bebelusii cu lapte praf.
Laptele praf are, in general, o formula atent studiata de specialisti din domeniu, astfel incat sa detina in componenta sa substante similare cu cele din laptele matern. Drept urmare, bebelusii hraniti cu lapte praf primesc toti nutrientii, vitaminele si mineralele de care au nevoie pentru o dezvoltare armonioasa.
Ceea ce trebuie stiut insa cu privire la laptele praf este faptul ca pentru fiecare etapa de crestere exista cate o formula diferita. Prin urmare, periodic trebuie schimbata formula de lapte praf cu una potrivita nevoilor actuale ale copiilor.
Cum se trece corect de la o formula de lapte praf la alta?
Oricare ar fi motivul pentru care trebuie schimbata formula de lapte praf, trecerea trebuie sa se faca treptat, pentru ca bebelusul sa se poata adapta la schimbare. In caz contrar nu numai ca se poate intampla ca cel mic sa refuze biberonul, dar si sistemul digestiv al acestuia ar putea avea de suferit.
Aceasta trecere este indicat sa se faca cate putin in fiecare zi. De exemplu, in prima zi de introducere a noii formule de lapte praf se recomanda adaugarea a unei singure masuri din aceasta, iar restul cantitatii sa fie completata cu lapte praf folosit initial. Astfel, in fiecare zi se mai adauga cate o masura, pana ce trecerea se realizeaza complet.
Cand este necesara schimbarea formulei de lapte praf?
In general, producatorii de lapte praf au dezvoltat cate o formula pentru fiecare etapa de crestere, o formula pentru nou-nascuti, o alta formula, dupa 6 luni, alta, dupa 12 luni si chiar formule de crestere, pentru copiii de peste 2 ani.
Exista situatii in care si starea de sanatate a bebelusului impune schimbarea formulei de lapte praf, fie cu una impotriva constipatiei, cu o formula mai gustoasa pentru el sau chiar o formula hipoalergenica.