Cum să îți încălzești casa cu bani puțini? Cu pompe de căldură eficiente

0

Cu un pas deja în 2024, ne preocupă modernul, sistemele moderne care ne ajută să ne optimizăm cheltuielile. Printre altele vorbim și despre cele de încălzire. Sunt la mare căutare pompele de căldură, iar despre acestea vom detalia în rândurile ce urmează. 

Ce pompe de caldura eficiente pentru incalzirea casei ar fi bine de ales? Există pe piața de profil diverse oferte, o competiție a prețurilor. De interes major însă trebuie să fie modul de funcționare și capacitatea sa. 

Ce tip de pompă de căldură este mai eficientă?

Să discutăm mai întâi de toate despre această tendință și preferință, de alegere a unei pompe de căldură. Este aceasta o metodă mai eficientă de încălzire? Se pare că da, mai ales în contextul ultimelor schimbări și anume privind costurile aferente energiei electrice. Asistăm de asemenea la schimbări climatice și la schimbări de tot felul, pe care nu le putem controla, însă putem adapta totul. Sau putem să ne adaptăm. 

În principiu, pentru eficientizarea consumului și pentru a avea costuri mai reduse la consumul de energie și încălzire, putem face cu toții un efort. Sunt mici lucruri de care depinde costul unei facturi lunare. Mai putem face însă și altceva, fără să ne afectăm confortul, iar aici vorbim despre investiția într-un sistem de climatizare cu pompe de căldură.

Pompă de căldură funcționează relativ simplu. Este vorba de un aparat care practic transferă energia termică dintr-o parte în alta, dintr-un mediu în altul. Are o funcționare perfectă indiferent de anotimp, ca observație poate, în comparație cu alte tipuri de sisteme. Rolul sau este acela de a încălzi în sezonul rece, de a răcori în perioada caldă a anului și, în același timp, de a produce apă caldă menajeră. 

Fiind de diferite tipuri, acestea extrag deci căldura fie din sol, aer și apă. Printre cele mai căutate sunt însă cele care extrag căldura din aer. Unii ar compara mai degrabă acest sistem cu o unitate externă sau mai multe, ca într-un circuit. Ca un aparat de aer condiționat, dar mulți-split. Comparația nu este însă una justă dacă ne raportăm la eficiența celor două sisteme. 

Ce trebuie să știu despre pompele de căldură? 

Că funcționează direct în legătură cu temperatura aerului de afară. La pompa de căldură aer-apă, cum sunt și cele disponibile la Ventilatiecurecuperarecaldura.ro, când aerul este rece, pompa extrage căldura din exterior și o va transfera în interior. În schimb, când este cald, pompa extrage căldura din interior și o transferă la exterior. Este ca și cum ar muta căldura, dacă se poate spune astfel. 

Cât costă, cât consumă și alte întrebări sau curiozități frecvente despre aceste pompe 

Dacă vă întrebați cât costă o pompă de căldură sau cât consumă, este nevoie de o analiză amănunțită a ofertelor de acest tip. Depinde și de situație, pentru că dacă o pompă de acest tip este conectată la rețea proprie – pentru cei care au panouri fotovoltaice – facturile pot fi reduse considerabil. 

Eficiența acestor pompe este exprimată printr-un coeficient de performanță, numit COP. Știați că o pompă de căldură poate produce până la 5 ori mai multă energie decât ce consumă? Dintr-un singur kilowat de energie pe care o consumă, furnizează 5 kW de energie termică. Desigur, acest termen este unul variabil și depinde și de temperatura exterioară. Influențează și prețul de achiziție a pompei. 

Cât tot ajungem la acest capitol, să vorbim deci despre prețuri. Ofertele de la furnizori diferă, însă fluctuațiile sunt mici. Astfel de sisteme rar sunt reduse la preț, supuse unor promoții sezoniere. În plus, fiecare proiect este diferit și deci nevoile utilizatorilor sunt pe măsură. Cert este că scopul va fi mereu acela de a plăti mai puțin pentru încălzirea, respectiv răcirea spațiilor, cel puțin prin comparație cu metodele clasice. În schimb, pompele de căldură sunt soluții mai prietenoase și pot îmbunătăți calitatea aerului de asemenea. 

Oferte de la Altecovent 

Altecovent este unul din furnizorii de nișă care pune la dispoziția publicului implicit pompe de căldură. În categoria special dedicată descoperim pompele de la Hajdu, adică unul din brandurile pe care le comercializează. Toate cele disponibile aici sunt de tip aer-apă și au capacități diferite. În plus, un boiler disponibil poate fi de asemenea achiziționat de aici. 

Să revenim la costuri, acestea variază, de la 15.999 la 30.000 sau chiar mai mult. Însă alegerea  nu o veți face în raport cu suma, care poate pare una mare la început. Este de avut în vedere că această investiție este una care se amortizează destul de repede. Costurile de întreținere sunt mici, rentabilitatea mare, așadar pompele de căldură sunt recomandate. 

Să fie unele mai eficiente decât altele? Depinde de necesarul fiecărui utilizator. Eficiența este dată de calculele efectuate, astfel încât sistemul să nu fie nici supradimensionat, dar nici subdimensionat. Dacă aveți nevoie de consiliere și mai ales de o ofertă personalizată, este de preferat să contactați furnizorul pentru astfel de cereri. Veți primi estimări de preț și, în plus, de la aceeași sursă pot fi solicitate și celelalte servicii, adică montajul cu tot ce implică el, dar și mentenanța sau service-ul, intervențiile, dacă acestea vor fi la un moment dat necesare. 

Motive în plus să faceți astfel de alegeri 

Acum există o mai mare diversitate în ceea ce privește sistemele de încălzire disponibile. Avem din cele mici, compacte și poate chiar portabile și până la cele care implică proiecte ample, dar care pot crea un grad de confort mult dorit. În toată această mare de opțiuni să nu uităm nu doar de confort, cât de raportul optim calitate-preț-randament. Pompele de căldură promit mai multă eficiență, pe bani puțini, deși costul mare inițial este legat de cel al achiziției. În plus, poluează mai puțin și are șanse ca pe viitor să fie unele dintre cele mai căutate. 

Pentru cei interesați, oferta de la Altecovent este în pagina oficială, acolo unde pot solicita și o oferta personalizată. 

Contact: 

0753 967 762

info@ventilatiecurecuperarecaldura.ro

Nr. 836, Corund, Jud. Harghita