Cum sa iti achizitionezi bijuterii din aur si cum sa ai grija de ele?

0
Foto: pexels.com

Bijuteriile din aur pot fi investitii semnificative, asa ca rezistenta, durabilitatea, longevitatea si eleganta aurului sunt printre cele mai importante criterii. Pentru a avea siguranta ca achizitionati intotdeauna bijuterii din aur de calitate inalta, adresati-va bijutierilor sau magazinelor care si-au castigat bunul renume si increderea clientilor.

De asemenea, verificati bijuteriile pe care doriti sa le achizitionati si identificati eventualele simboluri gravate. Certificatul de vanzare si toate celelalte documente vor trebui pastrate de-a lungul timpului. In ceea ce priveste estetica, optati pentru bijuteriile din aur care se potrivesc cel mai bine stilului personal si bugetului de care dispuneti.

Cum este determinat pretul aurului?

Pretul aurului se poate modifica de la o zi la alta, deoarece aurul este tranzactionat pe o bursa publica si, prin urmare, pretul este supus multor influente externe. Tocmai din acest motiv, pretul bijuteriilor din aur depinde in mare masura de trei factori principali, si anume puritatea aurului folosit (karatul), combinata cu greutatea fizica a articolului, valoarea curenta de piata a aurului, detaliile despre designul si maiestria piesei.

Daca veti opta pentru bijuterii deosebite din aur, puteti avea siguranta ca investitia se va mari in timp. In ceea ce priveste karatele, trebuie sa stiti ca bijuteriile din aur de 24k sunt realizate din 100% aur, in timp ce 22 karate inseamna 91,7% aur. Atat aurul de 24k, cat si aurul de 22k este considerat prea fragil pentru a se realiza bijuterii fine. Cele mai multe bijuterii sunt create cu aur de 18k si cu aur de 14k.

Considerat a fi luxul suprem pentru bijuteriile fine, aurul de 18 karate inseamna 75% aur, in timp ce aurul de 14k inseamna 58,3% aur. Aurul de 14k este ideal pentru realizarea bijuteriilor rafinate si totusi durabile, deoarece echilibreaza foarte bine estetica, valoarea si rezistenta la uzura.

Mai puteti opta si pentru bijuterii realizate din aur de 10k, care inseamna 41,7% aur. Atunci cand alegeti tipul de aur din care sunt realizate bijuteriile, trebuie sa tineti cont de buget si de preferintele personale. Atat bijuteriile de 14k, cat si bijuteriile de 18k sunt deosebit de longevive si impresionante.

Aurul de 14k reprezinta un echilibru bun intre durabilitate si pret, datorita procentului mai mare de aliaje utilizate. Aurul de 14k este alegerea cea mai populara a bijutierilor. In schimb, aurul de 18k este o alegere mai luxoasa, in ciuda faptului ca este mai fragil si mai putin durabil decat aurul de 14k, data fiind cantitatea mai mare de aur pur maleabil din aliaj.

Cum se ingrijesc bijuteriile din aur?

Bijuteriile din aur se pot pata de-a lungul timpului. Totusi, cu ingrijirea corespunzatoare, bijuteriile din aur de 14k si de 18k isi vor mentine stralucirea si intensitatea culorii. Bijuteriile din aur de 10k se pot pata in mod natural in timp.

De asemenea, bijuteriile din aur alb se pot ingalbeni si pot avea nevoie de o replacare ocazionala cu rodiu. Curatarea experta a bijuteriilor le poate reda stralucirea initiala. Nu in ultimul rand, expunerea aurului la substante chimice corozive, cum ar fi clor, lotiuni, sapunuri sau produse de curatare de uz casnic poate duce la patarea aurului. Cel mai bine este sa va indepartati bijuteriile de aur ori de cate ori gatiti, faceti curat in casa, faceti dus sau va implicati in alte activitati potential daunatoare.