Cum să înveți un câine ca să nu se teamă de apă

0
113

Toate rasele de câini știu nativ ca să înoate, ceea ce ne salvează de obligația de a-i învăța noi, stăpânii, pe adoratelor patrupede acest lucru.

Prietenii noștri lătrători știu cum să se țină deasupra apei și să dea din lăbuțe, chiar și așa, câinește, stropind totul în jurul lor, dar înotând. Doar nu vreți ca un câine să înoate ca broasca ori în stilul fluture, nu-i așa?

Nu depun cățeii cine știe ce efort pentru asta, chiar pare să le placă bălăceala, în timp ce se deplasează printre valuri de parcă ar fi în alergare prin curte după bățul de joacă.

Totuși, nefiind foci și nici delfini, la fel ca și stăpânii lor, chiar și ei se pot îneca uneori.

Iată de ce, proprietarii de câini, mici și mari, de pază sau de promenadă, dacă au de gând ca să îi ia în vacanță într-un loc unde există și o apă unde pot să se zbenguie fericiți, ar trebui să îi antreneze totuși un pic înainte, pentru a evita orice incident nefericit.

Dacă ai noroc să deții o piscină în curte, orele de sport nautic canin ar trebui să fie mai ușor de desfășurat, iar câinele tău va deveni curând un înotător experimentat.

Dacă nu, poți căuta o baltă puțin adâncă cu apă limpede pentru a-l face să exerseze, deși, dacă stai la bloc, chiar și cada e bună pentru a elimina orice umbră de teamă de apă a câinelui.

Oricum, ideea trebuie să reții că aceste exerciții în apă ce fac doar la o temperatură potrivit de caldă, deoarece, dacă apa este foarte rece câinele poate să răcească grav și să capete fobie de apă, chiar dacă nu o avea înainte.

Deși toate rasele de căini știu să se țină deasupra luciului apei, nu înseamnă că tuturor le și place asta.

Mai ales dacă au o blană lungă și deasă, cățeii ar trebui să fie feriți de apa rece, mai ales când vremea de afară este friguroasă. Doar nu vreți să ajungeți să mergeți cu el la ședințe de terapie canină pentru tratarea fricii chiar și de apa de ploaie, nu-i așa?

Nici bătaia sau alte tipuri de pedepse aplicate pentru că nu le place apa nu sunt bune (oricum riscați să aveți de-a face cu cei ce militează pentru drepturile animalelor dacă exercitați violențe asupra lor!), din contră, vor face cățeii sperioși să stea la o distanță apreciabilă de mediul lichid, indiferent că e vorba de cadă din baie, lac, baltă sau chiar și un șanț mai adânc plin cu apă pluvială.

Cel mai simplu este să folosiți jucăriile preferate ale lătrătorului (bețe, mingiuțe, rățuște de plastic etc…) pe care să le aruncați în apă.

Mai întâi în apă puțin adâncă, de 20 – 30 de cm, unde cățelul poate sta în picioare, iar apoi putem să creștem adâncimea treptat și să cereți cățelului ca să le recupereze, chiar dacă va fi nevoit la un moment dat ca să înoate pentru asta.

Dacă observați că îi place postura de înotător, v-ați ales cu un tovarăș pe cinste când veți ajunge în concediu la un iaz sau baltă. O să vă distrați de minune împreună în apă.