Cum ne poate ajuta psihoterapia in relatia de cuplu?

0
47

Exista momente in viata care ne pun la grele incercari, cand putem dovedi cat de puternici suntem, cat de pregatiti sa infruntam dificultatile sau cat de capabili suntem sa acceptam sa cerem ajutor cand simtim ca nu putem face fata problemelor pe cont propriu. Se intampla astfel ca si in relatia noastra de cuplu, pornita sub cele mai luminoase auspicii, cu juraminte de iubire, cu armonie si intelegere, sa intervina momente de cumpana, cand ambii parteneri nu mai se bucura de relatia buna pana nu demult, cand predomina certurile din orice motive, mai mult sau mai putin intemeiate, neintelegerile de tot felul si incepe sa fie resimtit un sentiment de indepartare, de instrainare intre cei doi oameni uniti  candva de sentimente sincere de iubire.

In asemenea situatii, este bine ca ambii parteneri sa constientizeze ca ceva nu este in ordine, ca undeva s-a gresit si sa inteleaga amandoi cat de important este sa faca ordine in relatia lor, pentru a o salva, daca intr-adevar isi doresc acest lucru. Iar daca indiferent de eforturile si implicarea celor doi, nu vor ajunge la rezultatul dorit, este posibil ca relatia lor sa mai aiba o sansa, daca vor apela la psihoterapie de cuplu. Iar aceasta decizie trebuie luata de ambii parteneri, care isi ofera inca o sansa de a salva relatia care i-a unit pana acum.

Dar acceptarea acestei variante nu trebuie sa fie vazuta automat ca o solutie sigura, rolul psihoterapeutului se va limita, ca in cadrul sedintelor de terapie la care sa participe cei doi, la a le facilita partenerilor un nivel de comunicare mai bun, mai eficient fata de cel avut acasa, ii va ajuta sa isi evidentieze amandoi atat partile bune, pe care sa le aprecieze mai mult, dar si sa isi asume greselile de care se fac responsabili fiecare in felul sau, odata cu constientizarea deplina cu privire la faptul ca relatia lor este intr-un impas de care amandoi sunt vinovati intr-o anumita masura.

Implicarea ambilor parteneri, sub indrumarea profesionista a unui psihoterapeut, dorinta lor sincera de a rezolva conflictul, de a face tot ce le sta in putere pentru a identifica acele cauze care i-au adus in acest punct  critic, pot contribui decisiv la gasirea celor mai potrivite solutii care sa detensioneze criza pe care o traverseaza si sa determine imbunatatirea si consolidarea semnificativa a relatiei celor doi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here