Cum hrăneşti corect taurinele la fermă

0
Foto: Pixabay

Hrănirea taurinelor din fermă trebuie să ţină cont de foarte multe criterii, iar fermierii să cunoască valoarea raţiei pentru fiecare exemplar în parte şi toate detaliile ce ţin de îngrijirea rasei. Taurinele sunt animale de tracţiune de regulă, dar pot fi exploatate şi pentru carne şi pentru piele, în industria textilă şi alimentară. Dacă sunt alimentate în mod corect, taurinele îşi vor îndeplini îndatoririle aşa cum se cuvine şi vor fi utile în fermă.

Administrarea raţiei de hrană la taurine

Pentru că seceta a afectat foarte mulţi fermieri, care deţin atât ferme de taurine, de bovine, ovine sau cabaline, ori ferme de suine sau de pui, majoritatea sunt nevoiţi să îşi îndrepte atenţia către cerealele şi nutreţurile cumpărate de la producători de succes, cum este cazul companiei reprezentate în mediul online prin Carmistin. Furajele asigurate taurinelor au rolul de a le îmbunătăţi condiţia fizică şi starea de sănătate.

Pentru hrănirea taurinelor care sunt folosite la sarcini fizice, la muncă, este nevoie de o raţie care să acopere necesarul pentru a menţine funcţiile vitale ale acestora, greutatea lor şi condiţia de efort. Animalele care efectuează eforturi uşoare au nevoie de suplimente formate din concentrate şi nutreţuri suculente. Atunci când animalele efectuează eforturi mai grele, se va creşte cantitatea de concentrate şi se va reduce cantitatea de fibroase în cadrul raţiei.

Vara, taurinele vor mânca mai puţine concentrate în funcție de calitatea nutreţului verde pe care îl consumă. Administrarea raţiilor se face în trei tainuri, predominând cel de secară şi fibroasele şi grosierele. Pe lângă hrană, alimentarea cu apă trebuie să fie asigurată de două ori pe zi iarna şi de 3 ori pe zi vara.

Întreţinerea şi îngrijirea taurinelor la fermă

Întreţinerea taurinelor la fermă reprezintă un alt subiect important. Întreţinerea se face în mod intern, pe paturi de odihnă, dejecţiile fiind evacuate în mod mecanic în cadrul fermelor. Alimentaţia taurinelor se administrează în iesle largi cu remorci tehnologice şi alimentarea cu apă se va asigura prin adăposturi automate.

Vara, întreținerea şi îngrijirea taurinelor se face în padocuri amenajate lângă adăposturi cu umbrare. Pentru îngrijirea pielii taurinelor se va ţine cont de pansajul executat zilnic, de potcovirea animalelor dacă este cazul şi sunt folosite pentru tracţiune şi de îngrijirea blanei, ceea ce presupune ţesălarea intensă.

Exploatarea corectă a taurinelor în ferme

Exploatarea taurinelor este una din principalele sarcini pe care trebuie să le îndeplinească aceste animale. Taurinele pot fi exploatate în cadrul fermelor pentru muncă şi efort pentru 180-300 de zile pe anul calendaristic în mod complet, iar vacile pot fi exploatate pe o perioadă de 180-250 de zile.

Pentru o exploatare corectă a animalelor se va ţine cont de mai multe principii: pe durata zilei se vor asigura la orice oră de efort 10 minute de odihnă, iar efortul se va desfăşura în perioadele mai răcoroase ale zilei pe durata verii. În intervalul cald, taurinele vor sta în repaus în adăposturi sau sub umbrare. Pentru a evita epuizarea, după 2 sau 3 zile de efort taurinele sunt lăsate o zi în repaus pentru refacere.