Exista mai multe tipuri de vin spumant – ceea ce inseamna ca identificarea bauturii care ti se potriveste ar putea fi ingreunata de diversitatea de pe piata. Din acest motiv, este important sa cunosti cate ceva despre fiecare sortiment si, pe baza acestor informatii, sa determini care este vinul care ti se potriveste.
Descopera, in cele ce urmeaza, care sunt caracteristicile vinurilor spumante si cum trebuie sa procedezi pentru a-l selecta pe cel care ti se potriveste.
Scurt istoric
Originea acestei bauturi savuroase este inconjurata de mister si exista nenumarate povesti care vorbesc despre momentul in care acest tip de vin a fost inventat. Una dintre cele mai frumoase legende il prezinta pe calugarul francez Dom Pérignon, care, gustand pentru prima oara vin spumant, a rostit celebra fraza „Veniti repede, gust stelele!”
Datorita bulelor din bautura, acest tip de vin este adesea confundat cu sampania. Expertii sustin ca orice sampanie este vin spumant, dar ca nu toate vinurile spumante sunt sampanie. Daca alegi sa consumi o astfel de licoare savuroasa, ai mai multe optiuni de explorat si iti este mai usor sa gasesti un sortiment care sa ti se potriveasca.
Fermentarea face diferenta
Se spune ca acest tip de vin are o metoda de pregatire avansata si complexa. Pentru a-l obtine, sunt necesare doua etape de fermentare – prima este recomandata pentru obtinerea cantitatii de alcool din aceasta, iar a doua are loc pentru crearea bulelor care il disting de restul vinurilor de lume.
In cadrul proceselor de fermentare, exista nenumarate alegeri care trebuie facute si care determina gustul vinului. Iata care sunt diferitele tipuri de vin spumant pentru care poti opta!
In functie de continutul de zahar
Unul dintre criteriile pe baza caruia poti sa decizi ce tip de vin ti se potriveste este continutul de zahar din acesta. In functie de cat de dulce iti place sa fie vinul pe care il savurezi, ai urmatoarele optiuni la dispozitie!
- Brut Natural (Brut Zero): cel mult 3 g/l;
- Extra Brut: cel mult 6 g/l;
- Brut: cel mult 15 g/l;
- Extra Dry (Extra Sec): 12-20 g/l;
- Sec: 17-35 g/l;
- Demisec: 35-50 g/l;
- Dulce: cel mult 50 g/l.
In functie de presiunea din sticla
Presiunea din sticla se masoara intotdeauna la o temperatura de 20 de grade. Cu cat presiunea este mai joasa, cu atat scade si cantitatea de alcool din vin. Vinurile de inalta presiune sunt sampania si vinurile spumante obtinute printr-o metoda asemanatoare cu a sampaniei. Iata care este clasificarea oficiala!
- Vinuri spumante de joasa presiune (1 – 2,5 bari);
- Vinuri spumante de inalta presiune (3,5 bari).
Cum se serveste?
Una dintre cele mai frecvente intrebari legate de aceasta bautura se refera la mancarurile cu care poate fi combinata. Vinurile spumante sunt considerate digestive, motiv pentru care este recomandat sa fie servite inaintea unei mese bogate.
De asemenea, acest tip de vin poate fi consumat cu stridii, branzeturi, mezeluri, fructe de mare si alte alimente delicioase. Daca vrei sa il asociezi cu un desert dulce, este recomandat sa alegi varianta dulce sau demidulce a bauturii.
Acum ca stii mai multe despre vinul spumant, iti va fi mai usor sa accesezi magazinul online BeiCeVrei si sa descoperi o bautura pe gustul tau, de care te vei indragosti iremediabil!