Cum arata o clasa dintr-o scoala a secolului XXI?

0
Contemporary empty school matematics classroom in Primorska region in Slovenia, Europe. Nikon D850.

Sistemul de educatie trebuie sa tina pasul cu evolutiile tehnologice si cu nevoile pe care societatea actuala le are, iar acest lucru trebuie sa se reflecte si asupra modului in care este amenajata si dotata o sala de clasa. 

Clasica tabla neagra a fost inlocuita, in majoritatea scolilor din tara, cu tabla magnetica, pe care copiii si profesorii folosesc markere speciale pentru a scrie. 

Principalele avantaje ale acestui tip de tabla sunt reprezentate de intretinerea foarte usoara – comparativ cu tabla neagra – si varietatea de modele disponibile pe piata, printre care sunt si unele mobile. Astfel, procesul de invatare este mai interactiv, fiind mai usor de implicat copiii in identificarea si rezolvarea problemelor. 

Tabla interactiva – un pas catre viitor 

Totusi, pentru a fi mai aproape de nivelul la care se afla tehnologia la momentul actual si la impactul puternic pe care aceasta il are asupra vietii oamenilor, scolile ar trebui sa fie dotate cu table interactive, care dispun de o multime de functii adaptate erei digitale in care lumea se afla. 

Datorita modului in care acestea functioneaza si facilitatea pe care o ofera in obtinerea anumitor informatii, de la notite si evaluari ale elevilor pana la transmiterea de e-mail-uri, implicarea elevilor in desfasurarea orelor de curs este mult mai mare. 

Cum functioneaza o tabla interactiva? 

Tabla interactiva este un panou mare, cu un display interactiv, care prezinta o serie de soft-uri integrate astfel incat sa permita chiar si desfasurarea cursurilor online, mai ales ca aceasta modalitate a fost una adoptata de foarte multe scoli, in conditiile actuale. 

In plus, aceasta poate veni insotita de markere si un burete special realizate pentru aceasta sau scrierea se poate realiza cu degetul, datorita functiei de touch-screen pe care majoritatea modelelor o au. Montarea acesteia poate fi facuta atat pe perete, cat si pe un suport mobil, care sa faciliteze interactiunea dintre elevi si profesori. 

De asemenea, aceasta poate fi conectata la internet, motiv pentru care initierea unor activitati inedite sau distractive va fi mult mai usoara, acestea fiind un mod placut in care elevii isi pot sedimenta informatiile obtinute in timpul orelor. 

Astfel, cursurile care sunt percepute de elevi ca fiind plictisitoare pot fi transformate total, printr-o experienta interactiva, foarte atractiva pentru copii. 

Care sunt avantajele pe care o astfel de tabla le ofera? 

O tendinta care a caracterizat anul scolar 2019-2020 a fost desfasurarea cursurilor in mediul online. Cu toate ca se prefera ca orele sa se desfasoare in mod fizic, in anumite conditii acest lucru a fost imposibil, iar posibilitatea ca aceasta tabla interactiva sa fie conectat la internet si la un calculator, contribuie la o desfasurare a cursurilor online intr-un mod mai eficient.

In plus, copiii sunt mult mai dezvoltati si stimulati de gadegturile la care au acces, lucru care duce la o lipsa de atentie mai mare din partea acestora in timpul orelor. Aceasta atitudine poate fi evitata prin implicarea activa a acestora in timpul cursurilor, iar datorita unei table interactive, acestia vor fi mai atrasi de ceea ce se intampla in clasa.