Cum a reușit China să domine producția mondială de panouri solare

0

Intre anii 2008 si 2013, industria de panouri solare din China a influentat scaderea preturilor la nivel mondial cu 80%, o realizare uimitoare intr-o piata extrem de competitiva de inalta tehnologie. China a pornit de la realizarea unui program mic dedicat zonelor rurale, in anii 90, pentru ca acum sa devina lider la nivelul intregii lumi in ceea ce priveste cea mai importanta energie regenerabila, energia solara.

Incepand de la simple panouri solare, la un kit fotovoltaic, China a ajuns la performanta de a conecta la retea cea mai mare centrala fotovoltaica plutitoare din lume.

„Chinezii au schimbat fundamental economia din lumea intreaga prin panourile solare”, a declarat Amit Ronen, director al Institutului Solar al Universitatii George Washington, unul dintre multii savanti care au urmarit competitia intensa in industria solara de sute de miliarde de dolari.

 Evolutia Chinei a eclipsat conducerea industriei solare din S.U.A., care a inventat tehnologia panourilor solare, detine in continuare multe dintre brevetele lumii si a condus industria de peste trei decenii. Modul in care China a realizat acest lucru si motivele sunt inca o chestiune de ingrijorare si dezbatere in randul expertilor din S.U.A.

Un rezultat clar este ca industria solara din SUA a fost lovita din greu de scaderea preturilor si nu mai poate furniza mai mult de o treime din solicitarile americanilor pentru panouri solare, potrivit unui raport recent al Departamentului de Energie.

Noua pozitie dominanta a Chinei in ceea ce priveste aproape toate aspectele legate de utilizarea energiei solare si pietele de fabricatie, care se preconizeaza ca se vor extinde cu 13% pe an, au rezultat – potrivit raportului – dintr-un „set unic de circumstante complexe si interdependente” .

Dar daca Statele Unite inoveaza, reduc costurile si promoveaza tehnologii mai noi, ar putea deveni cel de-al doilea producator mondial de panouri solare din lume pana in 2020, se mai precizeaza in raportul Departamentului de Energie.

Evolutia Chinei in industria solara a inceput la sfarsitul anilor 1990, cand Germania, coplesita de raspunsul la un program guvernamental de stimulare a folosirii panourilor solare, a oferit capital, tehnologie si experti pentru a atrage China in realizarea panourilor solare pentru a satisface cererea germana.

„Chinezii pur si simplu au luat aceasta tehnologie si au fugit cu ea”, a declarat Donald Chung, unul dintre autorii raportului DOE, care studiaza industria solara pentru Laboratorul National de Energie Regenerabila DOE din Golden, Colorado.

China, potrivit lui Chung, a vazut in energia solara doar o sursa de electricitate pentru zonele rurale fara electrificare. Dar unele din companiile chineze au devenit intrigate de veniturile pe care le-ar produce panourile solare pentru export catre Germania. Cand Spania si Italia si-au inceput propriile programe de stimulare a achizitionarii de panouri, China a inteles ca va creste cererea pietei si s-a miscat repede: a angajat si mai multi experti, a cumparat utilaje si silicon policristalin pentru a satisface nevoia pietei mondiale.

Potrivit unor veterani din industria solara din S.U.A., China a cumparat companii solare si le-a invitat pe altele sa se mute in China, unde au gasit forta de munca ieftina si calificata. In loc sa plateasca impozite, au primit credite fiscale.

China domina piata de energie solara cu instalatiile fotovoltaice, producand de la panouri pentru fabrici, pana la simple panouri solare nepresurizate, in timp ce Statele Unite ale Americii sunt abia pe locul al treilea in lume.

Expertii din S.U.A. au idei impartite cand vine vorba despre politicile Chinei privind energia solara. Unii cred ca politicile lor guvernamentale au scapat de sub control. Dupa ce a petrecut 30 de ani in industria solara din S.U.A., Ken Zweibel s-a retras din industrie si spune ca lucrurile ar putea fi tot mai complicate.

„Daca a existat vreodata o situatie in care chinezii si-au pus intregul sistem guvernamental in spatele productiei, atunci a fost in cazul realizarii panourilor solare. Eu cred ca sunt capabili sa elimine toata competitia din lume. Si totul are rezultatul scontat: de a fi cei mai puternici din lume in domeniu”, a spus Zweibel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.