Cum a ajuns o mireasă din Ţara Oaşului să fie vedetă pe un cunoscut site internaţional

0

O imagine cu o mireasă din Țara Oașului a fost publicată de site-ul Bored Panda într-o selecție de 15 imagini care ilustrează cum se îmbracă mirii în cadrul nunților tradiționale în culturi din diferite părți ale lumii

Autorul imaginii este artistul fotograf sătmărean Alexandru Feher. Potrivit tradițiilor locale din diferite zone, prezentate în seria fascinantă de fotografii, unele mirese se îmbracă în ținute colorate, altele își pictează mâinile. Unele își ascund complet fețele sub straturi de bijuterii sau voal. În acest colaj superb, România este reprezentată de Țara Oașului, un loc în care oamenii se luptă să își păstreze tradițiile și portul.

Sărbătoarea nunţii în Ţara Oaşului şi porturile tradiţionale de nuntă sunt printre cele mai spectaculoase din întreaga Românie, fiind una dintre puținele zone în care se mai organizează nunți așa cum se făceau odinioară. Aici, mulți dintre tinerii însurăței îşi spun „da” în straie tradiţionale oşeneşti, iar unii chiar aleg să își organizeze două nunți: una modernă și una tradițională.

În acest colț de țară, miresele se îmbracă în haine tradiționale după un ritual vechi de când lumea. Își împletesc părul cu mărgele şi pietre fine, iar cununa şi „coada miresei”, care acoperă nu doar capul ci și zona gâtului, cântăresc împreună cel puțin cinci kilograme. La greutatea cununii se vor adăuga ulterior alte 15 kilograme, reprezentând greutatea straielor. Iar zadia miresii e ultima piesă ce împodobeşte fata ca pe o păpuşă de colecţie.

Piese unicat
Nunţile la oşenii din Certeze sunt pe măsura renumelui lor. Localnicii petrec trei zile şi trei nopţi într-un adevărat spectacol de muzică şi culoare, de la care nu îţi poţi lua ochii. Îmbrăcaţi în straie populare colorate, nuntaşii roiesc în jurul miresei.

Aceasta nu poartă o rochie albă, aşa cum se obişnuieşte, ci un costum tradiţional alcătuit din fustă, cămaşă cu mâneci cusute cu mii de mărgele şi cizme lăcuite. Pe cap nu are un voal din dantelă, ci o cunună bătută în pietre scumpe, care îi lasă doar faţa la vedere.

La gât poartă aproape 2 kg de mărgele, înfăşurate unele peste altele. Chiar dacă poate sunt grele aceste podoabe, tradiţia trebuie respectată. Fiecare piesă a costumului este unicat, fiindcă este cusută manual şi valorează aproape o avere. Cel mai scump port de mireasă s-a vândut în Certeze cu 10 mii de euro, evident, pe bani munciţi pe la Paris. Chiar şi un simplu batic, numit chischineu, dacă e din caşmir tesut de o străbunică, acum 100 de ani, se cumpără la pret cu 3 zerouri, dar nu în bani româneşti ci în euro sau lire sterline. Nici ginerele nu e mai prejos! El poartă tot costum popular lucrat manual. Clopul e piesa de rezistenţă, împodobit cu mărgele, dantelă şi o pană mândră de păun.

După ce mireasa este jucată aşa cum se cuvine, alaiul merge cu steagul la mire, semn că de acum e om însurat şi fiu de nădejde al satului. După nunta tradiţională urmează nunta domnească, aceea în care invitaţii renunţă la costumele populare şi se îmbracă la patru ace.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here