Alegerea celei mai bune centrale termice pe gaz pune de multe ori în dificultate cumpărătorii, de aceea modul de încălzire, care ocupă un loc important în viața oricui, trebuie să fie un factor decizional important, luat împreună cu specialiști în domeniu. Centrală termică pe gaz în condensație se va dovedi cea mai bună decizie în ceea ce privește încălzirea, iar clienții trebuie să cunoască principalele criterii de selecție și principalele avantaje pe care le vor avea în urma alegerii făcute.
Ce este o centrală termică pe gaz în condensare
O centrală termică pe gaz în condensare reprezintă un dispozitiv foarte eficient pentru că produce căldură și pentru că această căldură nu se irosește. Vaporii de apă din gazele arse reprezintă o sursă de energie clară pe care centralele termice obișnuite nu o pot recupera, ci dispersează energia produsă în timpul arderii. Centralele în condensare sunt special proiectate pentru a deveni o soluție sigură de a folosi acest tip de energie și pentru a asigura un randament ridicat și o reducere impresionantă a consumului de gaz.
Citește și: Cum alegi cea mai buna centrala termica pentru nevoile tale?
Centralele termice pe gaz în condensare nu numai că asigura căldură, ci și apă caldă menajeră de care oamenii au nevoie, iar alegerea acestei soluții de încălzire este extrem de simplă. Ceea ce înseamnă că oamenii care doresc să găsească o soluție de încălzire simplă și convenabilă din punct de vedere al raportului calitate-preț consum-randament trebuie să aleagă o centrală termică în condensare, cu avantaje incontestabile și net superioare celor convenționale.
Cum funcționează centralele termice pe gaz?
Modul de funcționare al centralelor termice pe gaz în condensare este extrem de simplu și de intuitiv. Energia vaporilor de apă nu se irosește în atmosfera prin coșul de fum cum se întâmplă în cazul instalațiilor de încălzire tradiționale, ci în cazul centralei termice în condensare, se împing vaporii de apă în echipament, îi condensează și transferă căldură obținută în interiorul sistemului.
Așadar, căldură eliberată va fi recuperată în agentul care circulă prin schimbător, iar în situația în care condensarea vaporilor este totală, se poate recupera o parte din gazele de ardere. Se pune accent pe folosirea unei temperaturi de retur a agentului termic în cazan cât mai scăzută.
Dacă nu sunt respectate condițiile de instalare tehnice sau corpurile de încălzire nu sunt alese în mod corect, nu se va produce condensarea. Consumul energetic fiind foarte scăzut, iar durata de viață fiind foarte mare, iar emisiile de CO2 fiind reduse, un aspect important din punct de vedere ecologic, centralele termice pe gaz în condensare reprezintă o investiție bună care se amortizează repede. Produsul trebuie evaluat în funcție de capacitate, eficientă și randament, în funcție de siguranță în exploatare, de consum, diagnoză și sistemul de informare, precum și de perioada de garanție și postgaranție.