City break la Budapesta, în topul destinațiilor de toamnă

0

Capitala Ungariei a devenit una dintre cele mai vizitate orașe din Europa. Tot mai mulți turiști aleg un city break în Budapesta, oraș care le oferă o mulțime de activități și obiective turistice.

Situată pe ambele maluri ale Dunării, Budapesta e împărţită de fluviu în două: Pesta – la est – ocupă două treimi din suprafață şi este centrul administrativ, comercial şi industrial, şi Buda, pe partea de vest, majoritar rezidentială, care se întinde pe malul drept al Dunării.

Cei mai multi turisti se indragostesc de acest oras la prima vedere, ba mai multi spun ca Budapesta este unul dintre orasele cu cea mai frumoasa asezare din lume.

In Budapesta exista nu mai putin de 237 de monumente istorice, 223 de muzee si galerii, 35 de teatre, 90 de cinematografe, doua teatre de opera, 12 sali de concerte. Turistii au la dispozitie mai multe circuitele turistice cu autocarul, cu vaporasul sau, pur si simplu, pe jos.

Relicvele castrului civic si militar Aquincum – din epoca romana, vechi de 2.000 de ani – cu cele doua amfiteatre, vilele cu ornamente din mozaic, baile militarilor se afla in partea de nord a orasului, in Buda Veche, si merita vazute. Potrivit tvhappy.ro,un teritoriu de ruine formeaza Muzeul din Aquincum cu pietrele sale cioplite, picturile murale si orga din antichitate. Atmosfera unica a pietei principale din Obuda se datoreaza vechilor case fara etaj, micilor restaurante si muzeelor valoroase.

Tot incarcata de istorie este si Pesta, partea de oras de pe malul stang al Dunarii. Traversarea fluviului trebuie facuta neaparat pe Podul cu Lanturi (construit in 1849), unul dintre cele noua care se intind peste Dunare. Biserica parohiala din centrul istoric, din Piata 15 Martie, este prima din oras. Unicitatea ei consta in faptul ca in interior pot fi descoperite urmele tuturor stilurilor arhitecturale, de la roman pana la clasic.

Cel mai mare si somptuos edificiu al Ungariei este cladirea Parlamentului, situat in Piata Kossuth Lajos. Are o inaltime de aproape 100 de metri (cam cat Intercontinentalul nostru) si o latime de 120 de metri.

Cladirile remarcabile din acest loc au fost ridicate cu prilejul aniversarii a 1.000 de ani de la nasterea natiunii ungare, sarbatorita in 1896. In mijlocul impozantei Piete a Eroilor, statuia arhanghelului Gavril se ridica la 36 m inaltime.

Tot aici se afla Muzeul de Arta, care adaposteste o colectie insemnata a creatiilor unor artisti celebri pe plan mondial – Bellini, Durer, El Greco, Goya, Leonardo da Vinci, Rembrandt, Rubens, Tiziano, Velasquez ar fi doar cativa. Ar mai fi o multime de povestit, dar mai bine mergi sa vezi tu insuti. Alte cladiri superbe sunt muzeul Transporturilor, Gradina Zoologica si cea Botanica sau Parcul de Distractii cu un carusel vechi de 100 de ani.