Cele mai intalnite tulburari de somn si remedii pentru acestea

0

Problemele de somn sunt din ce in ce mai frecvente in ziua de astazi, dar cu toate acestea inca nu se stiu suficiente lucruri despre ele. Cele mai multe din fenomenele ciudate se petrec intre starile de trezire si atipire. Multe fenomene intalnite sub denumirea de tulburari de somn apar fie in timpul somnului REM in care se formeaza visele, fie in timpul somnului non-REM.

Pentru a explica anumite tulburari somn care au loc in afara bruxismului, specialistii Mesfarma.ro, o farmacie online de suplimente alimentare prezinta cateva dintre cele mai cunoscute probleme vizavi de acestea.

Paralizia in somn

Tulburarea se manifesta ca o intepenire completa, facandu-si simtita prezenta in secundele de dupa prima trezire. Acest lucru se intampla mai mult dimineata, decat in timpul noptii.

Cand oamenii sunt in timpul somnului REM, muschii paralizeaza, pentru ca cel in cauza sa nu se miste. In cazul paraliziei in somn, o parte din creier se trezeste si astfel simte starea de trezire, desi muschii sunt imobilizati. Tulburarea aceasta nu este periculoasa, insa pentru a reduce gradul de frecventa la care apare se poate incerca atenuarea stresului si adoptarea unui program sanatos de somn. Specialistii recomanda cel putin 7 ore de relaxare pe zi.

Terorile nocturne

Acestea sunt cunoscute si ca terorile somnului si apar mai des la copii, de aceea nu trebuie confundate cu cosmarurile. Un astfel de episod se manifesta in timpul somnului iar copilul este suparat, plange, tipa si nu poate recunoaste parintele cand intra in contact cu el. Acestea pot dura de la 2 la 20 de minute sau mai mult si ii pot speria chiar si pe parinti.

Cu toate acestea, terorile nu sunt daunatoare copiilor, a doua zi ei neamintindu-si niciun detaliu legat de ceea ce s-a intamplat cu o noapte inainte. Cel mai bun lucru care se poate face in aceste cazuri este ca parintii sa nu il trezeasca.

Tulburarea comportamentala de somn REM

Aceasta tulburare de somn este opusa paraliziei si apare doar in momentele in care creierul se regaseste in timpul somnului REM, muschii reactionand doar la stimulii din vise. Oamenii care au parte de aceste tulburari de somn vorbesc, tipa, lovesc se ridica din pat si sar in timpul somnului. O forma mai acuta a acestei probleme regasite in viata de zi cu zi poate sa apara si in timpul renuntarii la medicamentele destresante sau la alcool.

Fara un tratament adecvat, aceste stari se pot inrautati sau pot deveni periculoase, mai ales daca persoana afectata este violenta. Medicamentele speciale pentru aceasta tulburare relaxeaza muschii in timpul somnului, astfel ei nu vor mai avea activitate. Tulburarea a fost legata de multe ori de boli neurodegenerative, precum maladia Parkinson si atrofia multisistemica.

Mersul si vorbitul in somn

Aceste doua tulburari de somn apar atunci cand anumite parti din creier sunt treze, iar restul sunt adormite. Ele se produc in timpul somnului non-REM, astfel persoanele care sufera de aceasta tulburare pot sa realizeze activitati de rutina. Ei se vor duce la baie, vor vorbi si vor merge pana la bucatarie pentru a manca ceva. Cu toate acestea, cauza acestor comportamente anormale nu este inca limpede, dar medicii ii sfatuiesc pe oamenii care sufera de astfel de probleme sa aiba mare grija la usi si ferestre.

Udarea patului in timpul noptii

Enurezismul reprezinta urinarea involuntara, ziua sau noaptea si este cel mai des intalnit la copiii care cu varsta cuprinsa intre 5-6 ani. O cauza intalnita este redata de intarzierea aparitiei procesului de maturizare a organismului, insemnand ca nu este suficient de matur pentru a controla vezica urinara in timpul noptii. De asemenea, unora dintre copii le ia mult mai mult timp sa se trezeasca din somn cand vezica este plina.

Majoritatea copiilor scapa de tulburare odata cu varsta, fara a mai fi nevoie de interventie, dar exista si cercetari care arata ca aceasta afectiune poate avea un impact foarte mare asupra stimei de sine si poate avea consecinte mari din punct de vedere social.

In cazul in care se doreste eliminarea acestor tulburari, se poate apela la suplimentul pentru combatere tulburari de somn, Magneziu noapte buna,  format pe baza de melatonina care contribuie la reducerea timpului necesar pentru a adormi si la atenuarea perceptiilor subiective asociate cu schimbarea de fus orar in timpul unei deplasari. Produsul poate fi comandat de pe mesfarma.ro.