Ambliopia sau boala ochiului leneș este o afecțiune oftalmologică caracterizată prin scăderea acuității vizuale a unui ochi. Apare în primii ani de viață sau chiar la naștere. Ochiul leneș se dezvoltă atunci când creierul copilului procesează doar imaginile de la un singur ochi.
Cele mai cunoscute cauze ale ambliopiei la copii
Strabismul
Ambliopia la copii coincide, de cele mai multe ori, cu strabismul. Imaginile primite de la ochiul deviat ajung în timp să fie neglijate de creier. Creierul ignoră imaginea trimisă de ochiul deviat pentru a preveni dublarea imaginii. Iar odată cu trecerea timpului, ochiul își pierde funcția optică și se transformă în ochi leneș. Astfel, copilul începe să folosească doar imaginea unui singur ochi pentru a vedea.
Anizometropia (diferența de dioptrii dintre cei doi ochi)
Ambliopia poate apărea și atunci când imaginea trimisă spre creier este neclară din cauza unui viciu de refracție. Dacă un ochi are dioptrie mare și imaginea pe care o transmite este blurată și deformată, cortexul o va ignora pentru a evita producerea unei confuzii vizuale. Dacă viciul de refracție nu este corectat, în timp, acest fapt duce la dezvoltarea ochiului leneș.
Prezența unui obstacol vizual
Orice obstacol care împiedică stimularea vizuală duce în timp la ambliopie. Un exemplu în acest sens poate fi cataracta congenitală, pentru că vederea ochiului afectat este încețoșată și astfel, acesta nu se dezvoltă corespunzător. Din aceeași categorie fac parte și ptoza palpebrală congenitală sau leucomul cornean.
Dacă un membru al familiei a suferit de ambliopie, și copilul poate dezvolta ambliopie
Dr. Alexandru Dimitriu, medic oftalmolog la Clinica Optisan explică: „o altă cauză a ambliopiei la copii poate fi istoricul familial. Dacă un membru din familie a suferit de ambliopie, există foarte mari șanse ca și copilul să dezvolte ambliopie.”.
Așadar, dacă știți că aveți un astfel de caz în familie, nu amânați vizita la medicul oftalmolog. Ambliopia poate fi diagnosticată doar în cadrul unui consult oftalmologic. Depistată la timp, ambliopia poate fi tratată complet prin terapie vizuală – o metodă simplă, nedureroasă și prietenoasă pentru copii.
Cum decurge consultul oftalmologic la copii
Atunci când copilul este mic, testarea se face ajutorul PlusOptix – un aparat ce permite depistarea problemelor oculare la copii, începând cu vârsta de 6 luni. Este simplu, ușor și cel mai important – non-contact. Copilul este ținut în brațe de părinte, iar examinarea se face de la distanță.
În cadrul consultului oftalmologic are loc:
- anamneza (istoricul medical și heredocolateral al pacientului)
- examenul clinic
- determinarea acuității vizuale
- refractometrie
- cicloplegie – administrarea picăturilor pentru dilatarea pupilelor
- examinarea fundului de ochi
- măsurarea tensiunii intraoculare
- testarea vederii binoculare
- examinarea vederii stereoscopice
- testarea motilității oculare
- măsurarea acomodației
- măsurarea deviației strabice (când este cazul)
În urma consultatiei și a tuturor investigațiilor, medicul oftalmolog stabilește diagnosticul, tratamentul si recomandările necesare pentru a trata sau stabiliza unele afecțiuni oftalmologice sau pentru a preveni apariția lor.