Cele mai frecvente 4 intrebari despre taxa de pod Fetesti – Cernavoda

0
38

Daca mergi in aceasta vara cu masina pe litoral, alaturi de familie, prieteni sau de persoana iubita, cu siguranta stii ca trebuie sa platesti taxa de pod Fetesti – Cernavoda. Aceasta este obligatorie pentru a putea traversa podul peste Dunare de pe Autostrada Soarelui, iar valoarea ei variaza in functie de tipul autovehiculului folosit si de numarul de treceri.

Citind acest articol in continuare, vei afla raspunsul la cele mai frecvente patru intrebari legate de taxa de pod:

1. Care este valoarea taxei de pod?

Valoarea taxei de pod Fetesti – Cernavoda variaza astfel:

– pentru vehiculele rutiere de transport persoane cu maximum 9 locuri sau cu masa totala maxima autorizata mai mica de 3,5 tone: o trecere – 13 Lei, doua treceri – 26 de Lei, douazeci de treceri – 208 Lei;

– pentru vehiculele rutiere de transport persoane cu 9-23 locuri sau cu masa totala maxima autorizata intre 3,5 si 12 tone: o trecere – 47 de Lei, doua treceri – 94 de Lei, douazeci de treceri – 818 Lei;

– pentru vehiculele rutiere de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri sau cu masa totala maxima autorizata mai mare de 12 tone si cu maximum 3 axe: o trecere – 64 de Lei, doua treceri – 128 de Lei, douazeci de treceri – 1.114 Lei;

– pentru vehiculele rutiere cu masa totala maxima autorizata mai mare de 12 tone si cu minimum 4 axe: o trecere – 91 de Lei, doua treceri – 182 de Lei, douazeci de treceri – 1.584 de Lei.

 2. Care este amenda pentru neplata?

In cazul in care traversezi podul peste Dunare de pe Autostrada Soarelui fara sa achiti taxa de pod, esti pasibil de o amenda. Aceasta este de 10-20 de ori mai mare decat valoarea unei treceri pentru respectiva categorie de autovehicule. De exemplu, daca detii un autoturism, vei plati o amenda cuprinsa intre 130 si 260 de Lei.

 3. Care sunt modalitatile de plata?

Autoritatile iti pun la dispozitie patru metode de plata a taxei de pod Fetesti – Cernavoda: direct la statia de taxare de la kilometrul 144 al Autostrazii Soarelui, prin SMS, la benzinarii sau online. Primele trei modalitati au, insa, dezavantaje clare. Astfel, daca alegi sa achiti la statia de taxare vei pierde foarte mult timp, daca platesti prin SMS vei achita o taxa suplimentara, iar daca optezi pentru varianta platii la benzinarie, risti sa constati ca sistemul informatic este picat si sa nu poti finaliza operatiunea.

Statul iti ofera si posibilitatea de a plati taxa de pod retroactiv, pana a doua zi dupa trecere la ora 24, insa nici aceasta varianta nu este optima, intrucat poti uita si poti fi pasibil de o amenda.

 4. Care este modalitatea ideala de plata?

Prin urmare, cea mai eficienta, rapida si sigura modalitate de a plati taxa de pod Fetesti – Cernavoda este online, pe site-ul taxadepod.ro, autorizat de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Alegand aceasta varianta, vei achita peajul in doar 2 minute, fara taxe suplimentare si fara sa fie nevoie sa iti creezi un cont. In plus, la scurt timp dupa finalizarea operatiunii, vei primi confirmarea platii pe e-mail, tot gratuit.