Cea mai mare colecție de mărțișoare din lume, expusă la Cluj Napoca!

0

Cea mai mare colectie de martisoare din lume ii apartine unei clujence. In 60 de ani femeia a reusit sa stranga peste 5000 de accesorii decorative, majoritatea unice pe piata. Colectionara spune ca martisoarele au in special o valoare sentimentala si nu neaparat materiala, de aceea nici nu vrea sa isi vanda expozitia.

La 79 de ani doamna Ingeborg Marta Bogdan se mandreste cu una dintre cele mai impresionante colectii de martisoare din lume. Obiectul traditional romanesc s-a transformat in marea ei pasiune inca de la primul martisor primit in tinerete.

Dupa ce a devenit profesor universitar la facultatea de farmacie veterinara, numarul martisoarelor primate de la colegi si studenti a tot crescut. Din 1998, clujeanca s-a pensionat si s-a dedicat mai mult acestei pasiuni. In 60 de ani a strans mii de accesorii decorative, toate speciale in felul lor. A mai si cumparat cateva pentru de colectie, insa cele care i-au fost daruite au o valoare sentimentala.

Impresionanta colectie cuprinde accesorii vintage romanesti dar si din tarile in care se pastreaza traditia martisorului, majoritatea produse in perioada comunista dar si cateva modele mai actuale.

Cea mai mare expozitie de martisoare din lume este in aceste zile la Turnul Croitorilor din Cluj Napoca. Clujenii si turistii deopotriva sunt asteptati sa admire cele 5000 de exponate pana pe data de 9 martie. Intrarea la expozitie este gratuita.