Ce sunt panourile fotovoltaice si ce avantaje aduc

0

Instalarea de panouri solare este o investitie care se face responsabil si pe termen lung, pentru a asigura un mediu curat si, de asemenea, pentru a reduce pana la eliminarea completa a facturii la electricitate pentru fiecare utilizator in parte.

Utilizatorii vor descoperi imediat avantajele pe care le pot obtine de la un sistem de panouri fotovoltaice. Exista mai multe avantaje pe care le ofera un sistem solar, iar acestea trebuie intelese de toti utilizatorii.

Economie cu panouri solare

Drumul pana la o casa verde nu este greu atunci cand sunt folosite panouri solare de cea mai buna calitate. Panourile solare sunt unele dintre cele mai bune solutii pentru care sa nu mai fie necesara plata facturilor la curent electric.

In zonele in care soarele straluceste mult timp pe an sau in care exista suficienta lumina, aceste panouri se dovedesc foarte eficiente. Chiar si in Romania, unde iernile vin la pachet cu zile mai scurte si mai innorate, panourile sunt perfecte. Vor asigura curent electric si apa calda in timpul verii, iar pe timp de ierna, in situatii extreme, pot fi suplinite de reteaua de curent electric, insa facturile vor ramane mici, ceea ce este foarte important.

Informatii despre panouri fotovoltaice

O inventie moderna este reprezentata de panourile fotovoltaice. Acestea au, de fapt, o istorie mult mai lunga. Inca din momentul in care a fost descoperit efectul fotoelectric, un principiu care sta la baza functionarii acestor panouri, se considera ca s-a facut primul pas spre panourile solare. Panourile fotovoltaice au fost inventate de Bell Labs inca din anul 1954, dar in acel moment erau prea costisitoare pentru a fi produse pe scara larga.

Panourile fotovoltaice sunt instalatii complexe care au rolul de a converti energia solara in curent electric. Comparativ cu cele solare, care sunt destinate apei calda si care folosesc caldura solara, panourile fotovoltaice folosesc energia luminoasa.

Un kit panouri solare fotovoltaice este mai complex, depinde foarte mult de tipul de echipament necesar si poate fi compus din invertor si din cabluri, baterii si controler. Suportii pentru panourile solare fotovoltaice sunt si ei foarte importanti.

Celulele solare sunt facute dintr-un material semiconductor, denumit siliciu, iar cand lumina soarelui ajunge pe panou se vor disloca electronii. Prin polarizare pozitiva sau negativa se va crea un circuit electric in care bateriile sunt acumulatori de energie.

Cum la nivelul panourilor se produce curent continuu, denumit DC, invertorul il transforma in curent AC, pentru a putea fi folosit in locuinte, intrucat toate echipamentele de la case functioneaza pe baza de curent alternativ.

Soarele este o sursa permanenta, regenerabila si inepuizabila de energie. Prin instalarea de panouri solare, utilizatorii pot sa foloseasca energie cu costuri minime sau chiar fara costuri, iar mentenanta este minimala, deci nu implica aproape deloc costuri.

Durata de viata a panourilor solare este undeva intre 20 si 30 de ani, timp in care investitiile initiale se vor amortiza. Mai mult chiar, atunci cand utilizatorii aleg un sistem de panouri on grid, poate deveni un mic furnizor de energie in sistem electric national si poate sa isi recupereze investitia initiala.