Ce să știi înainte de a vedea un psiholog?

0

Te gândești la terapie cu un psiholog? Ar putea fi primul pas către o mai bună sănătate mintală, iar cât costă o ședință la psiholog nu ar trebui sa fie un impediment. Iată ce trebuie să știi înainte de prima întâlnire.

Ce să știi înainte de a vedea un psiholog

Ai nevoie să vorbești cu cineva care să te asculte? Nu ești singurul.

Problemele de sănătate mintală reprezintă 30% din cererile de invaliditate pe termen scurt și lung din țară. Și acest procent numără doar persoanele care caută în mod activ un tratament acoperit de asigurarea lor de sănătate. Deși portalurile virtuale și online au facilitat accesul la îngrijirea sănătății mintale, mulți oameni continuă să experimenteze zilnic efectele depresiei, anxietății sau traumelor fără a primi ajutor sau tratament.

Nu este întotdeauna ușor să faci primul pas pentru o ședință cu un psiholog. Uneori oamenilor le este greu să vorbească cu cei dragi despre problemele prin care trec. Prin urmare, poate părea și mai dificil pentru ei să vorbească cu un străin despre asta.

Dacă eziți sau ești stresat în privința unui psiholog, iată câteva răspunsuri la întrebări frecvente:

De unde știi ce tip de profesionist să consulți?

Psihoterapeut, psiholog sau psihiatru, este la fel, nu? Deloc. Dar mulți nu cunosc diferența, ceea ce nu face decât să crească confuzia populației.

Pentru a demitiza întrebarea, ea definește fiecare dintre aceste roluri:

·Psihoterapeut: Adesea denumit terapeut sau consilier, acest profesionist din domeniul sănătății este instruit pentru a ajuta zilnic persoanele care se confruntă cu provocări mentale precum anxietate, depresie și doliu.

·Psiholog: Psihologul deține, în general, un doctorat  în psihologie clinică. El poate diagnostica și trata anumite boli mintale și dizabilități de învățare.

·Psihiatru: Acesta este un medic care lucrează adesea cu persoane cu boli mentale grave, cum ar fi schizofrenia sau tulburarea bipolară. Spre deosebire de psiholog și psihoterapeut, psihiatrul poate, datorită pregătirii sale medicale, să prescrie medicamente. El poate practica el însuși psihoterapia sau poate colabora cu un terapeut.

Indiferent de numele pe care i l-ai da, este important să alegi un terapeut autorizat.

Ce fel de întrebări ți se vor pune în timpul primei ședințe?

Terapeuții sunt instruiți să construiască o relație de încredere cu clienții lor, dar această încredere nu apare într-o clipă. Acesta este motivul pentru care prima întâlnire este, în general, utilizată pentru a cunoaște persoana și pentru a o liniști.

Pentru a te cunoaște mai bine, terapeutul tău ar putea folosi formule precum:

· Spune-mi despre tine.

· Care sunt hobby-urile tale preferate?

· Ce fel de munca prestezi?

· Îți place meseria ta?

· Ai o familie? Un soț?

Când te vei simți confortabil, terapeutul te poate întreba ce te aduce la terapie și să explorați aceste motive.