Ce rol are dezvoltarea personala in evolutia pe plan profesional

0
187

Un termen destul de popular in zilele noastre se refera la dezvoltarea personala. Despre implicatiile acestuia insa putini stiu sau inteleg in sensul complex al cuvantului. De fapt, se refera la un proces continuu, personal, de cunoastere a sinelui. Interesant este ca prin dobandirea de autocunoastere ajungem sa ne implinim nu doar viata personala, ci si cea profesionala.

Dezvoltarea personala este benefica si necesara, iar de acest lucru ne convingem tot mai mult in fiecare zi. Atingerea potentialului maxim inseamna un succes dobandit. Cum ajungem la asta? Exista specialisti pe acest domeniu, cursuri de formare, exista terapii care vizeaza interesul pentru dezvoltare personala.

Cine are nevoie de aceste resurse? Toata lumea, pentru ca necontenit trebuie sa invatam constant atat despre ceea ce ne inconjoara, cat mai ales despre propria persoana. Relevanta are si in sfera profesionala, pentru ca nereusind sa depasim frustrari sau nestiind sa ne gestionam starile, nu putem avea o contributie buna in echipa. Ne dam seama de asta cand stagnam, profesional vorbind, sau cand ratam o promovare.

Constientizarea

Primul pas important este de a intelege nevoia de a lucra la planul de dezvoltare personala. Se spune ca negarea este parte din ecuatie de asemenea. Dar poate ca exemplele practice din viata ne demonstreaza nevoia de a lucra la propria persoana. Urmeaza apoi si definirea a ceea ce trebuie sa imbunatatim – stabilim obiective, lucram la o imagine mai buna, la stima de sine. Conteaza de asemenea identificarea convingerilor care sunt de fapt piedici, comunicarea deficitara si nu numai.

Cursurile de dezvoltare personala

Cursurile de dezvoltare personala sunt tot mai populare in zilele noastre. Acestea pot fi optiuni personale si individuale, dar totodata se remarca si interesul angajatorilor despre acest subiect. Astfel, mizand pe specialisti in domeniu, precum Ilina Sirbu, pot fi organizate cursuri interactive fie la nivel individual, fie cu grupuri de persoane.

Multe companii integreaza acest gen de servicii ca parte din trainingul oferit angajatilor. In general interesul este acela de a se axa pe livrarea de cunostinte profesionale sau pe dobandirea de abilitati ce sunt direct corelate cu mediul de munca.

Ca parte din aceasta poveste este si trainingul atitudinal, cum sunt celebrele team building-uri. In acest mod se urmareste exersarea unor tipuri de comportamente. Desigur, per general vorbind, oamenii se cunosc intre ei dincolo de limitarea aceea a statutului de coleg de munca. Se vad ca oameni, se descopera unii pe altii, ceea ce pe termen lung inseamna o sansa ca pe viitor interactiunea intre departamente, colegi de munca sa fie una bazata pe o abordare corecta.

Asadar totul porneste de la noi, de la viziunile pe care le avem si de la standardele pe care le aplicam sau nu. Cunoasterea de sine si interesul de a deveni o versiune mai buna a propriei persoane sunt piatra de temelie pentru evolutia pe toate planurile. Iata deci o legatura si cu mediul profesional.

Investind in propria persoana, investim in viitor si in sansele ca acestea sa fie mai promitatoare, aducand oportunitati de evolutie. Cand vom intelege acest lucru, vom vedea dezvoltarea personala ca pe lectie implicita, fata de care vom manifesta un interes ridicat.