Ce inseamna headhunting?

0
Foto: unsplash.com

Procesul de angajare in lumea afacerilor de astazi foloseste mai multi termeni si procese in mod interschimbabil. De exemplu, headhunting si recrutarea produc acelasi rezultat, dar folosesc tactici diferite. Intelegerea nuantelor procesului de angajare  poate ajuta la obtinerea unui job mai rapid. Talent Stream ofera astfel de servicii de head hunting pentru firmele interesate sa isi gaseasca angajati noi.

Ce este de fapt head huntingul?

Headhunting, cunoscut si sub denumirea de cautare a executivului, este procesul de gasire a celui mai bun candidat posibil pentru o pozitie. In cele mai multe cazuri, companiile folosesc o strategie de vanatoare de persoane, mai degraba decat recrutarea traditionala, pentru a identifica si angaja persoane la nivel inalt sau, cum ar fi un director executiv.

Headhunterii lucreaza de obicei pentru o agentie angajata pentru a ocupa posturile de nivel superior, specializate sau tehnice ale unei companii. De obicei, headhunterii se adreseaza doar profesionistilor care sunt angajati si nu cauta in mod activ un alt loc de munca, cunoscut sub numele de candidati pasivi, care ar fi considerati ideali pentru job. Headhunterii prezinta oferte de locuri de munca acestor candidati vizati, de obicei lideri in domeniul sau industria lor, pentru a-i atrage sa-si paraseasca pozitiile actuale.

Ce este recrutarea?

Recrutarea este procesul de gasire a celui mai bun candidat posibil pentru o pozitie prin interactiunea cu cei care sunt deschisi sa isi schimbe locul de munca sau care cauta activ un loc de munca. Acesti candidati ar putea aplica direct pentru pozitie sau recrutorul poate vorbi cu ei la un targ de locuri de munca sau ii poate intalni printr-un contact profesional.

De obicei, cei care cauta un loc de munca gasesc un job prin cautarea pe siteurile specializate in acest sens, mai degraba decat recrutorul sa gaseasca sau sa caute un candidat. Recrutorii pot lucra pentru o agentie, dar deseori pot lucra in resurse umane pentru compania cu pozitii deschise.

Headhuntingul si recrutarea cauta sa rezolve aceeasi problema – angajarea celui mai inalt calificat candidat in postul deschis. In timp ce cele doua abordari au acelasi scop, metodele lor sunt destul de diferite.