
Psihiatria este stiinta dedicata studiului si tratamentului bolilor mintale. Scopul sau este de a preveni, diagnostica, trata si reabilita tulburarile mintii. Abia in secolul al XIX-lea tulburarile psihice au inceput sa fie tratate stiintific ca boli. Pana atunci, persoanele care sufereau de boli psihice au fost inchise in camine si aziluri speciale si au primit diverse tratamente cu intentia de a-si reface ratiunea.
In prezent, se poate apela la un cabinet privat de psihiatrie pentru a rezolva toate eventualele probleme sau pentru a obtine ajutor de specialitate.
Ce spune literatura de specialitate despre psihiatrie
Datorita literaturii si cinematografiei, sunt cunoscute multe dintre tratamentele la care au fost supuse persoanele care sufera de tulburari psihice cu zeci de ani si secole in urma, ceea ce a pus la indoiala presupusele beneficii ale tratamentelor. Pe de alta parte, este ingrijorator sa se creada ca multi dintre pacientii psihiatrici de astazi sunt victime ale abuzurilor si ca atat de multi oameni se plimba pe strazile oraselor vorbind singuri, fara a primi asistenta de niciun fel din partea autoritatilor sau, poate mai trist, din partea celorlalte fiinte din jurul lor.
Germanul Emil Kraepelin (1856–1926) este adesea mentionat ca parintele psihiatriei si responsabil pentru includerea acestei stiinte in domeniul medicinei. Din contributiile sale, psihiatria a inceput sa ia in considerare atat factorii psihologici si sociali, cat si problemele biologice in tratamentul pacientilor.
Prin urmare, tratamentele psihiatrice pot fi impartite in doua tipuri largi: cele biologice, care pot include furnizarea de medicamente si aplicarea electrosocurilor pentru a actiona asupra biochimiei creierului, si psihoterapeuticele, care fac apel la tehnicile psihologiei.
Subspecialitati ale psihiatriei
Psihiatria are mai multe subspecialitati, cum ar fi psihopatologia (care studiaza procesele care pot duce la nebunie mentala), psihofarmacologia (dedicata analizei efectelor medicamentelor asupra tratamentelor comportamentale, emotionale sau cognitive) si sexologia (studiul schematic al sexualitatii umane).
Este cunoscut sub numele de antipsihiatrie setul de teorii si pozitii care considera ca psihiatria traditionala nu este benefica, deoarece foloseste concepte medicale inadecvate, este legata de interesele economice ale companiilor farmaceutice, stigmatizeaza pacientii lor si chiar trateaza oamenii impotriva propriei vointe.
Comparatie cu psihologia
Oamenii obisnuiti tind sa creada ca diferenta dintre psihologie si psihiatrie consta pur si simplu in prima mentionata, neicluzand furnizarea de medicamente pacientilor; cu toate acestea, psihiatria este diferita de psihologie.
Spre deosebire de psihiatrie, psihologia nu implica lucrul cu un medic ci cu un psiholog, care poate sa aiba sau nu legatura cu psihiatria in functie de studiile sale. In plus, de cele mai multe ori psihoterapeutul nu prescrie medicamente la fel de puternice sau cu acelasi impact ca psihiatrul.
Psihologii care prescriu medicamente aleg de cele mai multe ori variantele light bazate pe plante, pentru ca cei mai multi dintre ei nu au competenta sa prescrie altceva. Dar in majoritatea cazurilor, psihologii evita sa apeleze la astfel de metode pentru a-si ajuta pacientii si aleg sa aplice anumite metode de terapie speciale astfel incat pacientul sa invete cum sa se ajute singur. Desigur, si afectiunile tratate sunt cu mult diferite.