Home / Food / Ce este curcuminul și care sunt beneficiile sale

Ce este curcuminul și care sunt beneficiile sale

Curcuminul este o planta cultivanta in tari tropicale precum: India, Indonezia, China, Jamaica si este utilizata de mai bine de 2500 de ani in tratarea diveselor afectiuni. Este cunoscut pentru proprietatile sale antioxidante, antiinflamatoare si capacitatea de a intari sistemul imunitar.

5 beneficii ale curcuminului

1.Are efect antiinflamator

Inflamatiile sunt importante pentru ca determina organismul sa lupte impotriva microbilor si sa repare daunele create. Fara inflamatii, agentii patogeni precum virusii pot pune stapanire pe corp si il pot distruge.

Desi inflamatiile acute, pe termen scurt, sunt benefice, acestea pot deveni o problema majora cand sunt cronice (pe termen lung), distrugand tesuturile corpului.

Este dovedit faptul ca inflamatiile cronice sunt motivul aparitiei bolilor precum cancer, Alzheimer, afectiuni ale inimii.

S-a dovedit ca aceasta planta, curcumin, are un puternic efect antiinflamator, asemanator cu tratamentul farmaceutic, dar fara efecte adverse. Aceasta blocheaza molecula care traverseaza prin nucleele celulelor si activeaza genele sensibile la inflamatie.

2.Imbunatateste functionarea creierului

Neuronii sunt capabili sa formeze noi conexiuni, dar in anumite zone din creier, se pot multiplica, crescandu-si numarul. In acest proces, un rol esential il detine hormonul BNDF (Brain-Derived Neutrophic Factor). Lipsa acestuia duce la deteriorari ale creierului, depresie si Alzheimer.

Curcuminul are rolul de de a creste nivelul de BDNF, imbunatatind totodata buna functionare a creierului, capacitatea de memorare si protejandu-l de posibilele afectiuni tipice inaintarii in varsta.

3.Previne aparitia afectiunilor de inima

Atacurile de inima sunt printre cele mai frecvente cauze ale decesului.

Probabil cel mai mare beneficiu al curcuminului, atunci cand vine vorba despre atacurile de inima, este reprezentat de imbunatatirea functiei endoteliului, mucoasa vaselor de sange.

Atacurile de inima au drept cauza disfunctiile endoteliului precum stabilirea presiunii sangelui, coagularea acestuia si alti factori.

Studiile au demonstrat felul in care curcuminul imbunatateste functia endoteliului, reduce inflamatiile si oxidarea – ambele in legatura cu afectiunile cardiace.

4.Previne si trateaza Alzheimer-ul

Alzheimer-ul este cea mai comuna boala neurodegenerativa din lume si o cauza a aparitiei dementei. Din pacate, nu exista inca un tratament pentru Alzheimer. Cu toate acestea, boala se poate preveni din timp. Curcuminul este un remediu eficient pentru ca a demonstrat faptul ca lupta impotriva acestei afectiuni a creierului.

4.Trateaza depresia

Curcuminul a demonstrat rezultate eficiente in tratarea depresiei. S-a realizat un experiment in care 60 de pacienti au fost impartiti in 3 grupuri. Primului grup i s-a administrat prozac, celui de-al doilea cate un gram de curcumin si celui de-al treilea curcumin si prozac. Dupa 6 saptamani, s-a observat ca cei care au luat curcumin au avut aceleasi rezultate cu cei care au consumat prozac. Grupul caruia i s-au administrat ambele au aratat cele mai bune rezultate.

Astfel s-au demonstrat efectele benefice ale curcuminului in tratarea depresiei, prin cresterea nivelului de BDNF si dopamina.

Sursa foto: juixing.com

 

About paginadelifestyle

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.