Ce avantaje au şedinţele de terapie pentru familie

0
Foto: Pixabay

Fiecare persoană se luptă cu problemele diferit la nivel individual, cu diferite grade de dificultate. Ajutorul extern sub formă de terapie sau consiliere poate fi o sursă excelentă de ajutor în tratarea acestor probleme. Acesta este și motivul pentru care se recomandă terapie de familie,atunci când o persoană nu poate gestiona singură problemele cu care se confruntă în familie, cu partenerul de viață sau cu proprii copii.

Cu toate acestea, există momente în care problemele nu sunt determinate de individ. Ele provin  sau sunt cauzate de dinamică familiei și aparțin tuturor membrilor. Aceste tipuri de conflicte sunt rezolvate cel mai bine prin terapie de familie, o metodă de îmbunătățire a comunicării și interacțiunilor între membrii familiei care sunt implicați.

Ce înseamnă terapie de familie

La fel că terapia individuală, există modalități de psihoterapie care sunt concepute pentru a ajuta întreaga unitate familială. Această formă de consiliere este cunoscută sub numele de terapie de familie.

Consilierea familială urmărește să includă fiecare membru al familiei,  pentru a identifica sursa problemelor  și a o elimina în cel mai bun mod posibil. Poate implica părinți, frați și veri materni sau paterni, unchi, mătuși și chiar bunici.

Consilierea pentru întreaga familie se bazează pe un cadru extins care ia în considerare opiniile și punctele de vedere ale fiecărei persoane prezente la sesiune. Singurul scop al consilierii familiale este de a permite familiilor treacă prin provocări și vremuri dificile, cu bine, rămânând puternice și unite.

Nu există informații standard cu privire la momentul în care o familie ar trebui să caute în mod colectiv ajutor profesional, cu toate acestea, cele mai frecvente motive includ:

  • Consum de substanțe interzise sau alte tipuri de dependențe;
  • Pierderea bruscă sau traumatică a unei persoane dragi;
  • Divorț, conflicte matrimoniale sau separare;
  • Boala prelungită a unui membru al familiei;
  • Mutarea sau schimbarea locului de muncă;
  • Nașterea unui copil;
  • Adopţie;
  • Probleme de comportament ale copilului;
  • Probleme de comportament ale adolescenților;
  • Conflict copil / părinte;
  • Rivalitate frățească;
  • Anxietate de separare a copilului;
  • Probleme de comunicare;

Terapia de familie este o formă interactivă de consiliere care aduce beneficii întregii familii. Câteva avantaje ale consilierii familiale includ:

-Identificarea surselor de conflict și anxietate în rândul membrilor familiei;

– Restabilirea comunicării între membrii familiei;

– O mai bună exprimare a emoțiilor;

– O înțelegere a relațiilor prin propriile experiențe;

– Înțelegerea și respectarea punctelor de vedere și a opiniilor altor membri ai familiei;

– Permiterea membrilor familiei să-și prețuiască reciproc dorințele și nevoile;

– Gestionarea stresului în circumstanțe dificile într-un mod mai puțin volatil;

– Un sentiment mai profund de empatie unul față de celălalt.

Terapia de familie este concepută pentru a restabili echilibrul în cadrul dinamicii unei familii. Pentru ca procesul să fie cu adevărat benefic, este esențial ca membrii familiei să intre la terapie cu mintea deschisă și dorința de a aborda în mod activ problemele care afectează familia. Atunci, și numai atunci, familia poate beneficia cu adevărat de tot ceea ce acest tip de consiliere are de oferit.