Câți litri trebuie să aibă rucsacul de drumeție ideal?

0
37

Gama de rucsacuri Decathlon este extrem de variată, de aceea oricine urmează să plece în vacanță găsește aici unul pe măsură, chiar de are 8 sau 70 de ani, indiferent dacă este femeie sau bărbat.

Ce este un rucsac turistic știe toată lumea: un sac prins de niște curele utilizat pentru a căra lucrurile strict necesare în concedii sau weekend-urile petrecute aproape ori departe de casă, de obicei la munte, dar și în alte zone pitorești.

Specialiștii spun că rucsacul ideal este acela care, deși e plin, uiți după o vreme că îl porți, ajunge ca să facă parte din tine, ca o prelungire a spatelui.

Principiile în materie de volumetrie (capacitate) ce stau la baza alegerii celui mai bun rucsac

Nu vă aruncați totuși ca să cumpărați cel mai mare rucsac turistic de la Decathlon pe motiv că este foarte ieftin și calitativ, pentru că s-ar putea să nu vă ajute prea mult în plecările scurte de 1 – 2 zile, când nu aveți nevoie să puneți în el decât vreo câteva articole vestimentare, o sticlă cu apă, aparatul foto, un pachețel cu mâncare etc.

Chiar nu trebuie să vă cumpărați unul de 90 de litri capacitate, ca și când v-ați pregăti să vă luați un an sabatic de la firmă și să o porniți curajos în jurul lumii, dacă sunteți doar un modest turist ale cărui escapade nu depășesc trasele binecunoscute din Bucegi, pe care pot merge ușor chiar și copii de 8 – 9 anișori. Un rucsac de 35 – 40 de litri vă este pe deplin potrivit.

Riscul de a cumpăra un rucsac nepotrivit de mare este acela că, după ce vă trece entuziasmul primei (și ultime!) utilizări o să îl aruncați definitiv în debara ori o să îl donați rapid altcuiva pentru că vă tot împiedicați prin casă de el. Și ar fi păcat… Rucsacurile de la Decathlon sunt așa de performante încât nu merită un asemenea tratament ingrat!

Pe de altă parte, un rucsac prea mare este o invitație irezistibilă de a pune tot soiul de lucruri inutile în el. Chiar nu e cazul ca să luați toată casa cu voi!

Ce recomandă montaniarzii cu experiență?

Conform tabelelor întocmite de specialiștii în domeniu, iată clasificarea rucsacurilor turistice după care vă puteți ghida în achiziționarea produsului potrivit pentru dvs.:

– rucsacuri de 20 – 30 litri pentru excursiile de o zi;

– rucsacuri de 30 – 40 litri pentru călătoriile de 2 zile;

– rucsacuri de 40 – 50 litri pentru drumețiile de 3 – 4 zile în zonele montane (cu dormit la cabană);

– rucsacuri de 50 – 60 litri pentru excursiile de 3 – 4 zile cu autonomie completă;

– rucsacuri de 60 – 70 litri pentru drumețiile de o săptămână cu autonomie completă (dormit în cort).