Câteva sfaturi practice despre cum să-ți întreții mobilierul de grădină

0
129

După o zi obositoare de muncă, nimic nu se compară cu a veni acasă și a te odihni la umbra din propria grădină plină cu fel și fel de flori și arbuști. Însă, cu trecerea sezoanelor, pare că ceva nu este în regulă. Ai ghicit! Chiar dacă pomuletul tău preferat a crescut acum, pentru că l-ai îngrijit și l-ai udat de câte ori a fost nevoie, acel mobilier de grădină din colț pare din ce în ce mai îmbătrânit. Nu dispera însă! Fie că este din plastic sau din lemn, iată câteva sfaturi care să te ajute să-i redai strălucirea de altădată!

În primul rând, hai să vedem câteva din sfaturile de bază pentru întreținerea unui mobilier de grădină:

Mobilier de grădină din plastic: Din ce în ce mai răspândit în grădinile de pe întreg globul, plasticul și produsele din acrilat, precum poliratanul, sunt sigure, au un preț scăzut și sunt ușor de curățat. Rezistent pe tot parcursul anului, mobilierul de grădină din plastic necesită foarte puțină întreținere. Totuși, pe durata verii, acesta își poate schimba forma, dacă este lăsat în bătaia directă a soarelui. De aceea, este recomandat să fie pus la adăpost de soare, pe cât posibil. Dacă este plastic mai gros sau poliratan de calitate, este posibil să fie tratat împotriva radiațiilor solare, însă nu strică să fim precauți.

Pentru a curăța mobilierul de grădină din plastic sau din poliratan, poți folosi cu ușurință o cârpă înmuiată în apă călduță și detergent de vase. Pentru zonele cu împletituri, folosește o periuță de dinți. Evită bureții de vase, care pot zgâria, deoarece plasticul poate fi destul de moale. De asemenea, nu folosi detergenții puternici, care pot deteriora materialul. Asigură-te că ai clătit bine cu apă mobilierul de grădină și lasă-l să se usuce la aer.

Mobilier de grădină din lemn sau din răchită: Lemnul se integrează perfect în orice grădină, însă va fi nevoie de o întreținere mai atentă a acestuia. Se recomandă un tratament anual, pentru a menține aspectul natural al fibrelor. Deși, teoretic, ar putea să reziste și la temperaturi scăzute, odată ce este tratat, mobilierul de grădină din lemn ar trebui păstrat fie în casă, fie într-o depozit sau într-o magazie.

De exemplu, lemnul de esență moale, precum cel de pin, are nevoie de tratament pentru a fi protejat de intemperii. De obicei, lemnul este tratat direct din magazin, însă un strat suplimentar de soluție pentru tratarea lemnului este excelent pentru perioadele în care vremea este capricioasă.

Măsuțe de cafea cu blat din sticlă: Deși sunt elegante, pot fi un adevărat magnet pentru murdărie, ca să nu mai vorbim de amprente sau urme de frunze după ploaie. Pentru curățarea acestui mobilier de grădină, poți folosi o soluție de curățat geamuri. Nu uita să cureți sticla și pe dedesubt! La nevoie, dacă după multe ploi sticla începe să devină opacă, folosește o ceară sau un polish pentru mașini, care îți va proteja pentru o perioadă mobilierul de grădină.

Perne și alte materiale textile: Varietatea de materiale și forme va aduce, cu siguranță, culoare în grădina ta, însă afară pernele se pot murdări cu ușurință. Iar peste vară soarele puternic le poate decolora, dacă sunt lăsate direct în bătaia radiațiilor. Bumbacul, precum și alte tipuri de materiale țesute își păstrează mai bine culoarea la acțiunea soarelui. Materialele acrilice (pernele sintetice) sunt rezistente la umezeală, ceea ce le face perfecte pentru exterior.

Pernele trebuie spălate în mod regulat pentru a le menține prospețimea. Dacă este permis, spaă-le la 30-40° C, pentru a avea siguranța că ai eliminat toată murdăria și bacteriile. Este, de asemenea, recomandat să le speli înainte de a le depozita înainte de venirea sezonului rece.