Castelul Karolyi din Carei, un loc unde legendele se întâlnesc cu istoria şi misterul

0

Construcţie impresionantă, poate una dintre cele mai frumoase din Transilvania şi din România, Castelul Károlyi, este locul în care istoria, legenda şi misterul se împletesc într-un mod spectaculos. Istoria castelului este strâns legată de cea a nobiliarei familii Karolyi, care și-a construit prima reședință pe locul actualului castel în secolul al XV-lea, blazonul familiei fiind un șoim care ține în gheare o inimă, înconjurat de un dragon.

De-a lungul timpului minunatul edificiu a avut mai multe întrebuinţări, de la garnizoană militară (în timpul celui de-al doilea război mondial), la sanatoriu TBC sau liceu zootehnic.

De la legenda fiicei lui Rakoczi la legenda comorii din pivniţă

Pe lângă datele istorice și frumusețea castelului, legendele stârnesc curiozitatea vizitatorilor. Pornind de la numele faimosului conducător  Rákóczi Francisc, au apărut nenumărate legende asociate personalităţii sale, una dintre ele fiind cunoscută sub denumirea de „pivniţa lui Rákóczi”. Această legendă este răspândită la Carei, Ghenci, Tiream, Ardud şi Beltiug, în acele localităţi care în secolul al XVII-lea aparţineau domeniului familiei Károlyi.

castel-carei1

„Pivniţa lui Rákóczi este întunecată şi foarte lungă, are mai multe ramificaţii. Se cunosc trei intrări: la cetatea de Ardud, lângă capela de pe Lyukashalom (partea dreaptă a şoselei Carei-Ghenci) şi al treilea sub castelul din Carei. Pivniţa este făcută din cărămidă şi are o adâncime de 10 metri. La capătul pivniţei există un tunel cu intrarea zidită.

Tunelul lega castelul din Carei cu cetatea Ardudului. Mai mulţi oameni au intrat în pivniţă şi au găsit o uşă în mijlocul ei ferecată cu 99 de lacăte. Când au deschis-o au intrat într-o sală mare de unde se ramificau mai multe coridoare. În această sală au fost găsite multe arme vechi.” spune arheologul Hago Nandor, șeful de secție al Muzeului Județean de Istorie, responsabil cu castelul.

Beneficiind de aceste legende dar şi de frumuseţea locului, Castelul Károlyi din Carei şi-a câştigat un loc de frunte în rândul bijuteriilor arhitecturale restaurate în ultimii ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.