Care sunt domeniile de interventie a notarului public?

0
Foto: unsplash.com

Pe langa autentificarea si conservarea actelor, notarul poate interveni in intregul domeniu juridic, patrimonial si fiscal, oferind chiar si consultanta juridica clientilor sai. De asemenea, el da forta probanta tuturor actelor pe care le autentifica in cursul activitatii sale. 

Acte notariale si acte personale si de familie

In momentele cheie ale vietii personale a oamenilor si de familie, notarul public va exercita activitatea sa de baza, traditionala, in cazul persoanelor fizice, biroul notarial ocupandu-se de contractele de casatorie sau de divort, testamente, impartirea donatiilor, cadouri intre soti, mosteniri, acorduri pre-maritale, etc.

In acest domeniu, notarul trebuie sa fie un consilier impartial si sa actioneze in conformitate cu obligatia sa de pastrare a secretului profesional. Interventia sa va fi, de asemenea, personalizata in functie de constrangerile personale si familiale ale clientului.

Notariat si imobiliare

Un alt domeniu pentru care se poate apela la serviciile biroului Notariat Birzu este cel al imobiliarelor. Acest domeniu reprezinta o parte importanta a activitatii notariale, acest profesionist fiind cel care intermediaza vanzarile, semneaza contractul preliminar, semneaza si legalizeaza vanzarea si publica vanzarea in registrele funciare. Rolul notarului este acela de a asigura in mod legal vanzarea unei proprietati si de a o face oficiala si legala.

Notariat si societati comerciale

Notarul are o competenta reala in domeniul afacerilor, chiar daca acest domeniu ramane mai putin cunoscut in contextul activitatii sale. El intervine pentru a oferi consultanta cu privire la cele mai potrivite solutii juridice si fiscale pentru managerul unei societati, datorita viziunii sale globale asupra activelor sale.

Notarul poate fi o prezenta constata pe tot parcursul vietii antreprenorului, dar si a companiei acestuia. Astfel, notarul se poate ocupa de constituirea unei societati, de incheierea unui contract de inchiriere, de transferul unei societati si altele.

Chiar si in relatia cu autoritatile locale, notarul poate fi de ajutor, oferind doua tipuri de servicii, inclusiv consultanta juridica in materie de planificare urbana, dreptul mediului, planificare regionala si dreptul autoritatilor locale, precum si redactarea actului cu raspunderea aferenta.

Prin urmare, activitatea biroului de notariat este extrem de importanta pentru o comunitate, prezenta acestuia fiind necesara inclusiv in zona rurala.