Care sunt cazurile in care este necesara o fisa medicala pentru angajare?

0

Oricand trebuie sa ne angajam, fie ca este pentru prima data sau ne schimbam serviciul, astfel ca va trebui sa avem atasata la dosar o fisa medicala pentru angajare.

Acest lucru nu face parte din cerintele impuse de angajator, ci este o norma legislativa ce trebuie respectata. Astfel, legea actuala stipuleaza ca oricine doreste sa se angajeze pentru intaia oara sau isi schimba locul de munca va avea nevoie de o fisa medicala angajare. Acest document important atesta faptul ca persoana in cauza este apta, din punct de vedere medical si psihologic, pentru prestarea serviciului dorit.

Ce este fisa medicala pentru angajare?

Conform definitiei actuale, fisa medicala pentru angajare este un document ce poate fi eliberat doar de catre un cadru medical specializat, a carei scop este sa determine daca persoana vizata este apta, apta conditionat sau nu este apta pentru prestarea activitatii in domeniul sau la locul de munca pentru care a optat.

Ce spune legea despre obtinerea fisei medicale pentru angajare?

Lipsa fisei medicale de la dosar poate atrage sanctiuni usturatoare, sub forma unei amenzi de la 4000 la 8000 de Lei, conform art. 13 lit. j) din Legea nr. 319/2006 – Legea securitatii si sanatatii in munca, aliniatul 1: Angajatorii au posibilitatea de a incadra in munca doar persoane care, in urma examenului medical de specialitate, corespund conditiilor.

Astfel, iata ce alte detalii presupune legislatia in curs privitor la fisa medicala pentru angajare:

– numai un doctor specialist in medicina muncii are dreptul de a efectua examenul medical la angajarea in munca;

– examenul medical la angajarea in munca se efectueaza la solicitarea angajatorului, care trebuie sa completeze fisa de solicitare a examenului medical la angajare, dar si fisa de identificare a factorilor de risc profesional;

– persoana angajatoare are obligatia de a suporta costurile examenului medical la angajarea in munca;

– examenul medical la angajarea in munca stabileste, dupa caz, aptitudinea, aptitudinea conditionata, respectiv inaptitudinea permanenta ori temporara a unei persoane de a lucra in functia/profesia si locul de munca indicate de angajator.

Ce presupun investigatiile medicale?

Examinarile medicale se vor face in functie de doi factori: activitatea desfasurata de companie si factorii de risc asociati acestui domeniu de activitate. Acestea pot fi diferite pentru fiecare post in parte. Astfel, investigatiile medicale pot consta in spirometrie, hemograma, audiograma, examen oftalmologic, examen clinic general etc.

Ce acte va trebui sa avem la noi pentru a obtine fisa medicala pentru angajare?

Daca doresti sa eviti situatiile in care ajungi la consultatii, doar pentru a constata ca nu detii toate documentele necesare, iata care sunt actele pe care trebuie sa le ai asupra ta:

– Fisa de solicitare pentru examenul medical de angajare (un tipizat standard ce trebuie completat si semnat de catre persoana angajatoare);

– Fisa de identificare a factorilor de risc profesional, completata de catre lucratorul desemnat/SIPP si semnata atat de acesta, cat si de catre angajator;

– Cartea de identitate sau buletinul sunt absolut necesare cand ne prezentam la clinica pentru examinare si obtinerea fisei;

– In functie de caz, o adeverinta de la medicul de familie, care sa ateste starea generala de sanatate.