Când trecem la ora de iarnă?

0
Foto: realitatea.net

Echinoctiul de toamna a avut loc pe 23 septembrie, la ora 04:54, iar in curand ne pregatim sa trecem la ora de iarna. Practic echinociul reprezinta debutul toamnei din punct de vedere astronomic.

Din acest moment, ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce in ce mai lunga, pana la solstitiul de iarna, marcat pe 21 decembrie. Pe 23 septembrie, longitudinea astronomica a Soarelui atinge valoarea de 180 grade, scrie ziare.com

Punctul echinoctiului de toamna, numit si “punct autumnal”, se afla pe sfera cereasca la intersectia eclipticii (ce reprezinta proiectia pe sfera cereasca a planului orbitei Pamantului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele il traverseaza la aceasta data, trecand din emisfera nordica a sferei ceresti in cea sudica.

Aflandu-se deci la aceasta data in dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va rasari si va apune chiar in punctele cardinale est si vest, durata zilelor fiind astfel egala, indiferent de latitudine, cu cea a noptilor.

Singurele exceptii le intalnim in regiunile polare, in zona polului nord incepand lunga noapte polara, iar in cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, pana la momentul echinoctiului de primavara.

Cand se schimba ora?

Un alt fenomen important ce ne asteapta in curand va fi trecerea la ora de iarna.

Potrivit ziare.com, trecerea la ora de iarna 2018 se face in noaptea dintre 27 octombrie si 28 octombrie 2018 (sambata spre duminca), schimbarea orei facandu-se astfel incat ora 4:00 a diminetii de 28 octombrie 2018 devine ora 3:00. Asta inseamna ca ne vom putea bucura de o ora in plus de somn iar duminica, 28 octombrie, va fi cea mai lunga zi din an, cu 25 de ore.

Mecanismul de schimbare a orei este folosit de Romania din 1932, acesta fiind folosit de peste 100 de tari din intreaga lume.