Când trebuie să îți evaluezi imobilul?

0
60

Daca modul de desfasurare al programului Prima Casa iti este familiar, stii deja ca bancile care acorda credite ipotecare se bazeaza mult pe rapoartele de evaluare.

Afla valoarea reala a unui imobil cu ajutorul unui evaluator ANEVAR!

Iata cateva motive pentru care a fi evaluator ANEVAR a devenit o activitate foarte profitabila pentru aceia care s-au orientat la vreme si au ales aceasta profesie relativ noua in tara noastra.

Mai ales dupa ce s-a prabusit piata imobiliara, au inceput a fi solicitate pe scara larga evaluari pentru credite ipotecare extrem de precise de catre clientii bancari ce doreau sa cumpere de la proprietari locuinte mai vechi si nu dispuneau de suficiente fonduri sau care aveau nevoie de un imprumut pentru reparatii si/sau extinderi si doreau sa ofere drept garantie chiar un imobil (casa, teren) pe care il detineau in proprietate.

Nu doar bancile, ci si alte institutii financiare de credit nebancar acordau si acorda credite prin instituirea de ipoteci imobiliare, iata de ce rapoartele de evaluare realizate de catre specialistii ANEVAR sunt atat de importante in acest domeniu sensibil.

Asemenea serviciu de stabilire a valorii de circulatie pe care un imobil il are este solicitat nu doar in situatia in care o persoana vrea un credit bancar, inclusiv pentru a accesa programul Prima Casa, ci si daca vrea sa afle care este pretul real al locuintei pe care o are in proprietate.

La ce ii foloseste acest lucru?

Pentru ca in acest mod un proprietar poate sa ceara un pret corect daca intentioneaza a-si vinde in viitorul apropiat imobilul respectiv pentru ca vrea sa isi cumpere la randul sau o locuinta, are nevoie de bani lichizi sau, pur si simplu, a decis sa emigreze si vrea sa isi lichideze bunurile de valoare pe care le mai are in tara.

Chiar si daca un proprietar imobiliar a decis ca sa isi inchirieze locuinta unei persoane fizice, dar mai ales uneia juridice ori unei persoane fizice autorizate (avocat, notar, medic de familie etc.), negocierea sumei lunare pe care urmeaza ca sa o primeasca se va face in alti termeni daca pretul adevarat al casei respective este cunoscut din start de ambele parti.

Un alt caz in care este utila o evaluare profesionista a unui imobil este acela in care o persoana doreste ca sa isi faca testamentul si pentru a fi in masura ca sa imparta averea dupa propria vointa are nevoie ca sa cunoasca valoarea exacta a bunurilor sale cele mai importante. Si ce poate sa fie mai de pret decat un teren intravilan sau extravilan, un sediu comercial, un apartament sau o casa la curte?

Un proprietar de imobil prin definitie este subiectiv, deoarece stabileste valoarea acestuia mai ales “cu sufletul”, ceea ce un evaluator ANEVAR nu va face niciodata, obiectivitatea stand la baza acestei operatiuni.

Deoarece costul unui raport efectuat de un expert ANEVAR nu se calculeaza dupa valoarea proprietatii evaluate, ci dupa complexitatea muncii necesare stabilirii pretului imobilului in cauza la care se adauga eventualele majorari de urgenta, chiar merita apelat la un astfel de specialist pentru a afla cat valoreaza o proprietate imobiliara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here