Camera video 4K Panasonic AG-CX350 – Nu face totul, dar face foarte mult

0
Foto: unsplash.com

Nu poate filma 4K raw in memoria interna. Nu se poate monta pe ea un zoom de 50-1000 mm si nu face cafeaua de dimineata. Dar ceea ce poate face camera video Panasonic AG CX350 – si face multe – face foarte, foarte bine.

Cand vine vorba de camere, lumea a trait candva intr-o perioada mult mai simpla. Aparatele foto cu film de odinioara erau proiectate sa dureze mai multe vieti. Daca se dorea  sa se produca imagini mai fine, cu o rezolutie mai mare, se cumpara o noua rola de film cu cea mai recenta tehnologie de imagistica si lumea era gata de plecare.

Astazi, este o alta poveste. A disparut vechea intrebare linistitoare: “Ar trebui sa se cumpere o camera de 16 mm sau de 35 mm?”. Exista literalmente sute de formate, codecuri si configuratii obiectiv-camera de la producatori, unii dintre ei despre care nici macar nu se stia ca fabrica aparate foto. Cumva, Panasonic AG-CX350 se ridica deasupra tuturor, fiind o camera video versatila, usoara, de tip “run-and-gun”, cu capabilitati IP live si un zoom integrat de 20x care conduce o lista lunga de atribute.

In esenta, CX350 este o camera video de format mare 4K foarte capabila, care capteaza clipuri video 4K60p pe 10 biti pe un card SD de inalta performanta fara a-l topi. Acest lucru se datoreaza implementarii H.265 HEVC (incepand cu rev2.01) care dubleaza eficienta de recodare a camerei, astfel incat maximul de facto de 400 Mbps care poate fi transmis pe un card SD permite acum experienta completa 4K60p, in loc de dezamagirea 4K30p care era cazul anterior. Pentru cei mai creativi, aceasta reprezinta o caracteristica foarte dorita, deoarece productiile TV 4K si sporturile pot obtine un adevarat slow motion pe o linie de timp de 30 fps.

Avand acelasi procesor ca si venerabilul AU-EVA1, CX350 utilizeaza un senzor MOS de un inch 5170 x 2908, care este ceva mai mic decat senzorul de imagine S35mm al EVA1 si putin mai mic decat DVX200, care are un factor de forma micro-four-thirds. In timp ce dimensiunea redusa a senzorului va provoca consternare, senzorul inca relativ mare al CX350 ofera multe avantaje practice pentru nunti si evenimente, documentare si alte lucrari de non-fictiune, printre altele.

In comparatie cu vechile camere video de tip 2/3, camerele cu senzor mare precum CX350 beneficiaza substantial de pixeli mai mari, care, fiind in mod inerent mai sensibili la lumina, prezinta o gama dinamica mai larga. Timp de ani de zile, acesta a fost un punct de vanzare cheie pentru DSLR-uri, ai caror pixeli mai mari erau mai sensibili in conditii de lumina slaba decat camerele video traditionale de tip 2/3.