Cafeaua este cel mai bun ceas deșteptător al dimineților noastre. Chiar dacă numeroase studii științifice au demonstrat că această băutură are un efect deosebit pentru organism și aduce nenumărate beneficii, cei mai mulți oameni o apreciază pentru energia pe care o oferă, gustul său amar ori momentele de relaxare pe care le însoțește adesea. Indiferent de motivul pentru care care este consumată cafeaua, mulți amatori ai licorii magice își pun o întrebare importantă în speranța obținerii celui mai bun rezultat: cafea măcinată sau boabe? Dacă te regăsești printre cei care încă nu au un răspuns, este important să cunoști câteva aspecte ale fiecărui tip de cafea pentru a determina ce ți se potrivește cel mai bine.
Cafea boabe, pentru o savoare intensă
Cei care sunt adevărați cunoscători și preferă să se bucure de prospețimea și savoarea deosebită a cafelei știu că măcinarea boabelor înainte de infuzare reprezintă un secret pentru o băutură perfectă. Deși există numeroase aparate pentru prepararea cafelei, care ne fac viața mai ușoară printr-o simplă apăsare pe buton, mulți oameni se alătură tendinței de a simți gustul cafelei de altădată. Se pare că în ciuda procesului anevoios de pregătire, diminețile anumitor persoane încep cu cafea boabe întrucât aceasta oferă avantaje incontestabile. Gustul băuturii este mai bogat atunci când cafeaua este proaspăt măcinată, la fel și savoarea, mirosul și bogăția de arome.
Boabele de cafea sunt bogate în minerale, vitamine, antioxidanți și grăsimi naturale care se pot pierde mai ușor în cazul în care boabele sunt măcinate cu mai mult timp înainte de prepararea băuturii. De altfel, se pare că măcinarea boabelor de cafea pe loc reprezintă o condiție obligatorie pentru a extrage un espresso ori pentru a realiza o infuzie de cafea, iar gradul de mărunțire trebuie adaptat fiecărui tip de băutură. În plus, cei care preferă cafeaua boabe se bucură și de procesul mai îndelungat de preparare, considerându-l un adevărat ritual și o sursă de plăcere.
Cafea măcinată, o variantă la îndemână
Putem spune cu certitudine că acesta este tipul de cafea cel mai utilizat și mai simplu de pregătit. Cafeaua măcinată este foarte populară, în special pentru că poate fi făcută rapid la filtru sau la ibric. Persoanele care nu au posibilitatea măcinării boabelor pe loc sau sunt de părere că acest lucru este prea complicat trebuie să știe că și cafeaua măcinată este aproape la fel de bună ca cea boabe. Bineînțeles, există o diferență în ceea ce privește gustul și aroma, însă contează mai mult calitatea inițială a boabelor.
În urma măcinării, cafeaua își pierde repede aromele și prospețimea, de aceea trebuie depozitată într-un recipient special, care să se închidă ermetic. Se pierde din valoarea substanțelor organoleptice, dar dacă este utilizată într-un timp scurt, își va menține mare parte din calități. În acest sens, este indicat să păstrezi cafeaua măcinată în condiții optime și să încerci s-o consumi destul de repede după deschiderea pachetului.
Condiții de depozitare a cafelei
Indiferent dacă alegi să cumperi cafea boabe sau o achiziționezi deja măcinată, ai grijă cum o depozitezi, ca să-ți mențină aromele. Evită să o expui la aer, lumină și umiditate, sigilează pachetul cu atenție sau ai grijă să o depozitezi într-un vas special, care să aibă capac și să se închidă foarte bine. Boabe ori măcinată, cafeaua nu trebuie să-și piardă prospețimea înainte de a fi consumată.
Cafeaua este o băutură ce înfrumusețează diminețile oamenilor de pretutindeni. La nivel mondial, se estimează că sunt consumate zilnic mai bine de 400 de miliarde de cești cu cafea. Aceasta este a treia cea mai consumată băutură din lume, după apă și ceai. Se estimează că o persoană bea zilnic, în medie, trei cești și jumătate de cafea din sortimentul preferat.