Butelii GPL – butan sau propan- ce poti alege?

0

Daca nu ai acces la reteaua de gaze naturale, cu siguranta ca vei iesi in castig daca te vei aprovizona cu butelii GPL. Nu stii insa ce sa alegi intre butan si propan? Iata cateva sfaturi sau informatii care sa te ajute.

Butanul si propanul sunt gaze din aceeasi familie, dar sunt destinate unei folosiri diferite. Butanul este ideal pentru a functiona aparatele destinate incalzirii sau un aragaz. 

Propanul in butelie se preteaza mai ales la alimentarea aparatelor de gradinarit sau de bricolaj. In rezervor, este cel care va ajuta la functionarea radiatoarelor, la incalzirea apei si poate sa fie folosita si la prepararea mancarii.

Diferentele intre butan si propan. Gazul butan si propan sunt ambele GPL, combustili proveniti din petrol si folositi mai ales pentru o folosire domestica. Dar, totusi, in ciuda acestei similitudini, butanul si propanul au functii total diferite. Iata care sunt caracteristicile propanului si butanului.

Caracteristicile gazului propan. Gazul propan prezinta particularitatea de a fi disponibil in butelie sau cisterna pentru a se adapta cat mai bine nevoilor energetice ale consumatorilor. Este cea mai buna alternativa la gazul natural foarte populara mai ales in zona rurala sau pe terenuri mai dificile si care nu sunt legate la retea. 

Unul din marile avantaje ale gazului propan il constituie rezistenta sa la frig. Este un gaz care ingheata doar la temperaturi mai mari de 42 de grade. Poate deci sa fie stocat la exterior si folosit si pe timp de iarna gratie rezistentei sale la ger.

Caracteristile gazului butan. Fata de propan, butanul nu este foarte rezistent la frig. Acesta se poate lichefia de indata ce temperatura scade sub zero grade. Atunci cand nu este stocat asa cum trebuie sau este tinut la exterior in frig nu isi va putea lua forma sa gazoasa si nu il vei putea folosi. Cel mai bine ar fi deci sa fie folosit la interior.

In mod evident, atunci cand vrei sa alegi intre butan si propan, va trebui sa determini mai intai cum il vei folosi. Butanul este sensibil la inghet si nu trebuie sa fie tinut la exterior, dar in schimb, propanul rezista la temperaturi mai scazute. Totusi, comparat cu propanul, butanul este distribuit la o presiune mai mica si ofera astfel o siguranta mai mare. Este de privilegiat pentru interior.

Dar daca vrei o sursa de energie pentru un camping car sau pentru un gratar de gradina se recomanda propanul.