Ai observat că oamenii cu un stil de viață sănătos – care se hrănesc echilibrat, se hidratează corespunzător, fac mișcare zilnică și se asigură că au parte de un somn de calitate, par că nu se îmbolnăvesc aproape niciodată? Nu doar ți se pare, ci au confirmat și studiile că alimentația, mișcarea și somnul joacă un rol important în susținerea sistemului imunitar, iar oamenii care au grijă de ei se confruntă mult mai rar cu răceli și alte afecțiuni.
Somnul de calitate ajută la întărirea sistemului imunitar
În timpul somnului, organismul tău nu ia o pauză, ci lucrează intens. În momentul în care sistemul imunitar ia contact cu un nou microorganism, descoperă anumite informații despre el, iar aceste informații sunt procesate mult mai bine în timpul somnului. Cu cât organismul tău cunoaște mai multe despre agentul patogen, cu atât va putea lupta mai bine împotriva lui, pentru a-l elimina. Cu alte cuvinte, în timpul somnului de calitate, sistemul imunitar învață cum să recunoască și să reacționeze la virușii și bacteriile care ar putea produce îmbolnăviri. Tulburarile de somn nu fac altceva decât să slăbească răspunsul sistemului imunitar la aceste microorganisme, consecințele fiind vizibile rapid – te îmbolnăvești mai des, iar perioada de recuperare este mai îndelungată.
Somnul de calitate contribuie la o recuperare mai rapidă
După orice intervenție medicală, medicul îți va recomanda cât mai multă odihnă, tocmai pentru a te recupera mai ușor și mai rapid. În timpul somnului, sistemul imunitar folosește toată energia disponibilă pentru a combate infecțiile și a reda funcționalitatea organelor care au fost afectate în urma intervenției. Studiile au arătat faptul că riscul de infecții, dar și perioada de vindecare a unei răni, este mult mai mare în cazul persoanelor care nu au minim 7 ore de somn pe noapte. Să nu mai vorbim de faptul că odihna insuficientă după o intervenție sau după un tratament mai complex pentru o afecțiune poate duce la apariția unor stări de anxietate sau a insomniilor. E un ciclu vicios din care poți scăpa cu greu – nu dormi pentru că te gândești la evoluția bolii sau la cum decurge recuperarea, iar somnul de o calitate îndoielnică slăbește sistemul imunitar, iar organismul nu mai are puterea necesară de a se regenera rapid. Așa că, dacă observi că nopțile tale sunt mai degrabă neliniștite și agitate, mergi la medic pentru a-ți prescrie pentru anxietate tratament potrivit.
Dacă observi că în ultimul timp răcești mai des decât de obicei sau că nivelul tău de energie este scăzut, poate ar fi bine să îți analizezi somnul și să răspunzi la următoarele întrebări: Dormi suficient? Te trezești odihnit? Crezi că există loc de îmbunătățiri?