Ne reîntoarcem la școală – din fericire, la școala așa cum o cunoaștem, și nu în online – iar asta înseamnă, de cele mai multe ori, dulciuri la pachet, croissante, bomboane primite de la colegi și sucuri carbogazoase în loc de apă. Iar dinții copiilor noștri nu au decât de suferit.
Poate și tu, alături de sandwich-ul din ghiozdan, îi strecori celui mic câte o ciocolată sau un iaurt plin de zahăr – iar ei probabil sunt bucuroși să descopere această „comoară”. În orice caz, dieta copiilor noștri are parte de modificări odată cu revenirea la școală – și alimentele pe care le consumă au un impact colosal asupra dinților lor.
Rămânem, totuși, realiști – un „treat” odată la ceva timp nu e interzis – însă frecvența e cea care își spune cuvântul aici. Dr. Alexandra Mircea, medic stomatolog, ne-a pregătit o listă de sfaturi pentru părinți și copiii, care să ajute la menținerea unui zâmbet sănătos în acest an școlar, ferit de carii, gingivita, abces dentar și altele.
- Ronțăială limitată
Ne e foarte la îndemână să strecurăm în rucsacul celui mic ceva dulce pentru masa de la școală – economism timp dacă sărim peste prepararea unui sandwich și îl înlocuim cu o tabletă de ciocolată, o prăjitură sau o pungă de pufuleți.
Însă realitatea nu e la fel de dulce precum aceste gustări: de fiecare dată când cel mic consumă zahăr, placa bacteriană din cavitatea orală creează un acid care atacă smalțul, cauzând apariția cariilor. De aceea câte o „porție” de ceva dulce zilnic, la școală, este mult prea mult – desigur, nu spunem că dulciurile ar trebui eliminate complet, ci doar limitate; nu doar pentru sănătatea orală, ci pentru întreg organsimul. Un pachețel de școală sănătos poate fi alcătuit dintr-un sandwich consistent, făcut în casă, iar la desert cel mic se poate bucura de o porție generoasă de fructe.
- Nu toate gustările sunt la fel
Desigur, un sandwich poate nu îi va fi suficient pentru întreaga zi, de aceea te gândești să adaugi și niște covrigi, pufuleți, ciocolățele – e important să știi că unele gustări chiar sunt sănătoase. Nu toate gustările sunt la fel – pufuleții nu îi vor aduce celui mic niciun aport nutritiv.
În schimb, ai putea alege gustări precum chips-uri din cartofi dulci, făcute în casă – sau, ceva care consumă mai puțin timp, câteva migdale sau alte nuci. Ține cont și de faptul că nu toate alimentele „sănătoase” sunt, realmente, sănătoase. Fructele proaspete sunt ideale pentru pachetul de școală, în timp ce cele uscate sunt pline de zahăr și își pierd din nutrienți.
La fel este și cu iaurtul – iaurtul natural, simplu, e o gustare sănătoasă în care poți adăuga nuci sau fructe; în schimb, iaurtul cu fructe din comerț este plin de zaharuri.
- Hidratare și educație dentară
Nu vom putea niciodată să supraestimăm importanța hidratării nu doar pentru sănătatea orală, ci și pentru sănătatea organismului în general. Încurajează-l pe cel mic să bea apă regulat la școală, nu doar atunci când simt că le este sete. Un alt lucru important de reținut: trebuie să se hidrateze și după ce termină de mâncat, pentru a elimina o parte din acizii și zaharurile dăunătoare care poate au fost prezente în mâncare.
De asemenea, pentru dinți frumoși în acest nou an școlar, educația dentară nu trebuie omisă de pe lista „materiilor” importante – este vital ca cel mic să aibă parte de control regulat în cabinetul stomatologul, pentru a deprinde bune obiceiuri orale, dar și pentru a identifica la timp anumite afecțiuni.
De exemplu, doar mergând la stomatolog regulat vei afla dacă cel mic are nevoie de un aparat dentar și vei avea posibilitatea să alegi, alături de specialist, schema de tratament potrivită. Un aparat dentar pret diferă în funcție de tehnologia folosită, iar cu cât înghesuirile dentare sunt identificate timpuriu, cu atât mai accesibil și scurt va fi tratamentul.
Mai mult decât atât, e important ca cel mic să deprindă încă de acasă importanța îngrijirii orale corespunzătoare – periaj de două ori pe zi (asigură-te că se periază pe dinți dimineața, înainte de micul-dejun), însoțit de apă de gură și ață dentară. Și nu uita: e mult mai dificil să îi încurajezi pe cei mici să aibă obiceiuri sănătoase dacă tu nu le respecți. Educația dentară se face doar în familie ca să fie sustenabilă pe termen lung – iar un nou sezon e momentul ideal în care putem fi „boboci” în ale sănătății orale.