Aparate dentare pentru dinti frumosi si un zambet perfect

0

Aparatele dentare sunt prescrise in special in ortodontia copiilor in timpul tranzitiei de la dintii de lapte la dentitia permanenta, adica in mod normal, intre noua si doisprezece ani. Clinica stomatologica Dental Elite recomanda amplasarea unui  aparat dentar pentru copii, care poate fi util si pentru reglarea maxilarului de la varsta de patru ani. Aparatele dentare pentru adulti, pe de alta parte, sunt folosite in principal pentru a corecta dintii minori nealiniati din dentitie. Purtarea aparatelor dentare necesita multa disciplina.

Aparate dentare: tipuri

Aparatele dentare pot fi detasabile si fixe. Aparatele dentare clasice detasabile constau dintr-o baza din plastic de care sunt atasate console si elemente de corectare din sarma de otel inoxidabil. In functie de constatari, aparatele dentare detasabile au si suruburi de reglare care pot fi stranse automat acasa, conform indicatiilor medicului ortodont curant, pentru a adapta corectia dentara la progresul curent. Fiecare aparat dentar detasabil este realizat in laboratorul dentar pentru a se potrivi in mod individual fiecarui pacient.

Aparatele dentare sunt subdivizate in activatori, bionatori, regulatori de functie, placi duble de alimentare si placi atriale orale. Principiul de actiune este utilizarea fortelor musculare care actioneaza in cavitatea bucala pentru a deplasa dintii si maxilarul. 

Pentru o corectare a dintelui neobservata vizual, aparatele dentare detasabile pot fi transparente, ca de exemplu in cazul aparatelor dentare marca Invisalign si al alinierii transparente. Acestea sunt aparate din plastic transparent, care nu pot fi reglate si care inconjoara dintii pe ambele parti. La cateva saptamani acestea sunt inlocuite cu un model care este adaptat evolutiei tratamentului.

Aparate dentare fixe

Aparatele dentare fixe sunt elemente obisnuite de fixare si sunt utilizate in cazurile de nealiniere pronuntata a dintilor. Medicul ortodont alege aparate dentare metalice sau din ceramica pe care le ataseaza pe exteriorul sau interiorul dintilor. Aderenta la suprafata dintelui creeaza un punct de plecare pentru deplasarea dintilor. Pacientul singur nu poate indeparta aparatul dentar fix.

Aparat dentar fix extern

Arcul vizibil de pe dintii din fata serveste ca plan de orientare pentru forma arcului. Acest lucru va pune dintii in pozitia corecta. Aparatele ortodontice pun presiune pe dinti astfel incat acestia sa se miste pana la obtinerea pozitiei ideale. Presiunea este generata pe de o parte de cheitele de pe suprafata dintelui in sine si, de asemenea, de arcada care trece prin toate cheitele. Ligatura care tine arcul este un material elastic care sprijina acest proces. Exista, de asemenea, diferite culori pentru suporturile externe, in functie de dorinta estetica personala.

Aparat dentar interior

O forma de terapie ortodontica care nu este vizibila din exterior poate fi realizata cu tehnica linguala incognito, care este deosebit de populara la adulti. Un astfel de aparat dentar este fabricat individual si este atasat la interiorul dintilor. Dintii sunt apoi mutati in pozitia corecta cu fire personalizate.