Amenajarea dormitorului mic – Cum să te bucuri de un spațiu limitat?

0
FOTO: Vivre

Dormitorul este camera în care dormi, te relaxezi și te încarci cu energie pentru ziua următoare. Din acest motiv, încăperea trebuie să fie amenajată corespunzător, ținând cont de culorile alese, de mobilier și de accesorii, astfel încât să te poți bucura de fiecare colțișor.

Dacă ai un dormitor mic, amenajarea dormitorului poate să devină o provocare, deoarece vei fi nevoit să faci alegerile potrivite pentru un spațiu funcțional și plăcut din punct de vedere estetic. Ține cont de recomandările din articolul nostru, pentru a amenaja un dormitor cu spațiu limitat!

Alege paleta potrivită de culori

Chiar dacă ai un dormitor de dimensiuni reduse, nu înseamnă că nu îl poți amenaja după bunul plac. În primul rând, trebuie să folosești eficient spațiul și să alegi mobilierul într-un mod realist, optând pentru piese cu proporții mici. La fel de importantă este și alegerea paletei cromatice pentru un dormitor mic. Nuanțele deschise creează senzația unui spațiu mai mare și nu încarcă dormitorul. Astfel, poți vopsi pereții într-o nuanță pală de roz, crem sau portocaliu deschis.

Vrei să amenajezi un dormitor în stil minimalist? Poți opta pentru clasicul alb pentru pereți, care îți va oferi un aspect imaculat și o senzație de curățenie în cameră. Mai mult, albul reprezintă alegerea optimă pentru orice stil de dormitor, pentru că oferă flexibilitate în alegerea obiectelor de mobilier și a accesoriilor.

În schimb, dacă preferi culorile vii și vrei să le aplici pe pereții din dormitor, ia în calcul faptul că ele trebuie folosite cu moderație. Dacă utilizezi culori în exces, acestea pot deveni obositoare pentru ochi. Poți să adaugi puțină culoare pe pereții camerei cu ajutorul unui perete accent, care să conțină nuanța preferată. Totuși, pentru restul pereților, folosește o culoare deschisă, astfel încât să echilibrezi vizual încăperea.

Optează pentru puține obiecte de mobilier

Din fericire, există trucuri care pot face dormitorul să pară mai încăpător, indiferent dacă optezi pentru piese standard de mobilier sau pentru mobilă la comandă.

Deși spațiul din dormitor pare că te limitează în ceea ce te privește alegerea patului, poți să optezi pentru un pat tapițat, cu condiția ca dimensiunile sale să nu fie foarte mari. Un pat king size îți poate ocupa întregul dormitor dar poți alege un pat dublu, cu dimensiuni de 140×200 cm.

Dacă dormitorul este camera în care îți păstrezi accesoriile și hainele, vei avea nevoie și de un dulap. Poți achiziționa un dulap nou de la Vivre, în funcție de nevoile proprii de compartimentare, pentru a optimiza spațiul din încăpere. O idee pe care te poți baza include un dulap înalt, până în tavan, care să-ți permită să renunți la câțiva centimetri în lungime sau lățime. În ceea ce privește ușile dulapului, cele glisante sunt ideale pentru un spațiu redus. Dacă în living ai un dressing, dormitorul poate conține și o comodă cu sertare, în care să ții câteva haine subțiri sau accesorii.

O altă soluție poate fi înlocuirea unei noptiere clasice cu polițe suspendate sau cu rafturi. Vei obține piese de mobilier compacte, cu design simplu, care se potrivesc cu orice stil de design interior. Acestea sunt ideale pentru a depozita lămpi, cărți, ochelari sau obiecte de decor.

Decorează cu accesorii simple și de efect

Un dormitor de dimensiuni mici implică accesorii simple, ce nu aglomerează camera. În ceea ce privește draperiile, optează pentru texturi vaporoase și ușoare, precum voalul sau pânza. Acestea permit trecerea luminii naturale și nu încarcă aspectul vizual al încăperii. Culorile ideale pentru draperii sunt cele deschise, care se potrivesc cu nuanțele pereților sau ale pieselor de mobilier. Pentru lenjeria de pat, evită imprimeurile mari, culorile stridente sau modelele geometrice încărcate.

Un spațiu restrâns nu are nevoie de un covor mare. Două covoare înguste pe care să le așezi de o parte și de alta a patului vor face podeaua mult mai prietenoasă când te dai jos din pat în diminețile reci. 

Amenajarea dormitorului mic nu-i tocmai simplă, însă nu trebuie să te dai bătut. Ține cont de sfaturile de mai sus, alege paleta potrivită de culori și obiectele necesare de mobilier, astfel încât să obții o cameră perfect funcțională, modernă și aerisită. Dacă nu încalci aceste reguli, încăperea în care dormi poate să devină cel mai confortabil loc din casă.