Adevăratul ulei de măsline extravirgin- de unde îl cumpărăm?

0

Cand mergem la cumparaturi in super si hypermarket-uri si avem nevoie de un sortiment de ulei de masline extravirgin, apare principala preocupare: cum il alegem pe cel original? Oare chiar l-am luat pe cel extravirgin? Din pacate, in magazinele din Romania exista foarte multe sticle comercializate care au pe eticheta ulei de masline extravirgin, insa aceasta calitate este departe de a fi reala.

La urma urmei, cati maslini sa existe pe lume, incat sa se produca cantitati atat de mari de ulei de masline extravirgin, cu adevarat calitativ? Si cat de mult sa studiezi eticheta, sa te convingi daca este sau nu ulei de masline extravirgin?

Toate aceste preocupari ar trebui sa fie de domeniul trecutului! In Romania, vei gasi un magazin online de produse italiene, atentie 100% autentice, aduse chiar din Italia, saptamanal, care te va incanta cu oferta variata si reala de ulei de masline extravirgin

Inca din 2008, acest magazin online de produse italiene si delicatese, le ofera romanilor calitate garantata, la cel mai bun pret, pentru o paleta variata de alimente si produse de curatenie si ingrijire corporala: paste modelate in matrite din bronz, sosuri italiene, ulei de masline extravirgin, conserve de carne sau peste, cafea italiana, detergenti Dash, Dixan si lista continua.

Si daca tot intri pe site-ul ItalianShops, ce spui daca arunci o privire pe categoria ulei de masline? Vei regasi cele mai uzuale marci comerciale cum numai intr-un supermarket din Italia sunt! Dar vei gasi si o categorie aparte de uleiuri de masline, produse direct de catre micul producator italian, chiar la locul de recoltare a maslinelor.

Cateva lucruri despre uleiul de masline extravirgin

In primul rand, uleiul de masline extravirgin este cea mai bogata si pura sursa de grasimi  mononesaturate si antioxidanti, care pastreaza intru-totul gustul, aroma, vitaminele si proprietatile curative ale maslinelor. Totodata, este singurul care poate fi consumat neprocesat (proaspat presat din masline).

Alaturi de uleiul de fistic, uleiul de migdale, uleiul de struguri, uleiul de seminte de in sau uleiul de alune de padure, toate prezente pe site-ul Italianshops, uleiul de masline extravirgin prezinta proprietati curative foarte importante, consumat in mod frecvent si in cantitati moderate.

Pana in momentul de fata, majoritatea studiilor realizate, au relevat ca un ulei de masline extravirgin previne aparitia bolilor de inima, prin scaderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul “rau”), in timp ce creste nivelul de colesterol HDL (colesterolul “bun”), protejeaza organismul de afectiuni, hraneste firul de par in profunzime, previne degradarea si caderea acestuia si poate ajuta la intarirea unghiilor, mentinerea elasticitatii pielii, favorizand inclusiv bronzul, fara ca pielea sa se arda.

Insa calitatile sale sunt puse in valoare exceptional atunci cand il folosesti in bucatarie. Spre exemplu, mediteraneenii si, in special, italienii, folosesc ulei de masline extravirgin pentru salate, sosuri, in obtinerea blatului de pizza crocant si subtire, in retete cu peste, cu capere si mozzarella etc.

Toate sortimentele de ulei de masline extravirgin comercializate de ItalianShops sunt realizate prin presarea la rece a maslinelor, imediat dupa ce au fost culese, astfel incat sa se pastreze gustul si nutrientii intacti, dar si aciditatea scazuta.

De ce este importanta aciditatea uleiului de masline? Dupa extragerea uleiului din fruct, acizii grasi liberi dau o anumita aciditate uleiului obtinut prin presare. O recoltare timpurie si un stocaj minim al maslinelor  inainte de presare, dar si masline de calitate sunt conditii necesare pentru a obtine un ulei de masline extravirgin. Aciditatea minima este intre 0.1 – 0.3 la 100 de grame, iar cea maxima, stabilita prin lege, este 0.8 %.

Este foarte important, ca atunci cand vrei sa cumperi un ulei de masline extravirgin, sa te uiti la pret! Cu cat acesta este mai mare, cu atat te vei bucura de un produs fara conservanti sau aditivi alimentari. Calitatea maxima va fi intotdeauna la un pret mai mare. La fel de importante sunt culoarea si recipientul in care uleiul de masline extravirgin este depozitat. Intotdeauna sa alegi  sticlele de ulei de masline extravirgin de culoare inchisa pentru ca previn oxidarea continutului, deteriorarea calitativa si gustul de ranced, toate cauzate de expunerea la lumina naturala sau artificiala.

La fel de importanta in mentinerea caracteristicilor sortimentelor de ulei de masline extravirgin o reprezinta depozitarea sticlei intr-un loc ferit de umezeala, soare si departe de orice sursa de caldura. Iar ca sa te bucuri de toate beneficiile, dupa ce ai deschis-o, trebuie sa o consumi in termen de 12-18 luni.

Apoi, daca ai posibilitatea sa il gusti, un ulei de masline extravirgin original are o aroma fructata dar, totodata, si un gust usor amarui sau picant, care denota prospetimea si continutul de polifenoli.

Eticheta este un alt aspect pe care trebuie sa il citesti cu atentie. Daca pe sticla de ulei de masline extravirgin apare “Protected Designation of Origin (PDO)” sau “Protected Geographical Indication (IGP in italiana), este semn bun.

Are un punct de fierbere ridicat comparativ cu alte uleiuri vegetale, de 210 °C , fiind astfel,  unul din cele mai stabile uleiuri. Insa, folosit crud, uleiul extravirgin de masline are nenumarate beneficii pentru sanatate. Pentru cunoscatori, folosirea uleiului de masline la prajituri nu mai este o noutate, gustul este incredibil de bun.

ItalianShops, magazin online de produse italiene, ofera doar ulei de masline extravirgin original

Fie ca vrei sa recreezi retete italiene, fie sa adaugi un strop de aroma celor romanesti, la ItalianShops ai de unde alege. Iata cateva dintre sortimentele de ulei de masline extravirgin pe care romanii le cumpara adesea de la ItalianShops:

Uleiul de masline extravirgin de 1 litru, Gentile de la Bertolli, are o aroma extrem de placuta, o culoare verde-pai, care se potriveste atat salatelor, cat si drept condiment pentru alimente cu coacere rapida, la temperaturi scazute: carne alba, peste, moluste, legume fierte.

Tot la 1 litru, ItalianShops te mai incanta cu sortiment de ulei de masline extravirgin, Robusto, tot de la Bertolli, care ofera o aroma bogata si un gust savuros pentru preparate cu coacere lunga: carne rosie, vanat, gratar, dar si supa de peste, salate, legume fierte.

Daca preferi un ulei de masline cu aciditate scazuta, varianta de la Carapelli ‘Il Nobile’ ti-ar putea surade. Are o aciditate de 0,3% si este obtinut din masline prospete integral, zdrobite imediat dupa ce au fost culese. Este un ulei de masline extravirgin obtinut la rece, nobil, asa cum il indica numele, cu un gust placut, savuros. Acesta acompaniaza foarte bine salatele, legumele crude sau coapte, carnea la gratar sau pestele pregatit la abur.

Ce spui de un ulei de masline extravirgin nefiltrat? “Il Casolare” Farchioni, de 1 litru, este realizat din  masline provenite din agricultura ecologica, are o culoare intensa, aroma fructata, usor picanta, si un gust puternic de masline proaspat zdrobite.

Insa gama de ulei de masline extravirgin a ItalianShops nu se termina aici. Pe site gasesti si variante aromatizate, cu ardei iute, ciuperci, lamaie, ardei iute,  usturoi si ardei iute, cu trufe albe etc.

Spre exemplu, un ulei de masline aromatizat cu ardei iute, merge de minune pentru a condimenta paste, sosuri sau combinatii diversificate de legume. Sau unul de la Olitalia, aromatizat cu ciuperci, pune foarte bine in valoare pastele simple si sosurile pe baza de carne si legume.

Pentru retete rafinate, mai este disponibil si uleiul de masline extravirgin cu lamaie, care poate fi un bun aliat si pentru prajituri cu nuante de limoncello.

Iar daca vrei sa iti surprinzi mesenii, incearca si varianta de ulei de masline extravirgin cu trufe. Mhm… un adevarat deliciu!

Si pentru ca romanii au invatat sa isi rafineze gusturile, ItalianShops le-a pregatit o alta surpriza, de aceasta data, ulei de masline extravirgin din categoria delicatese italiene.

Unul ar fi uleiul de masline extravirgin Nazionale Niasca Portofino, de o culoare verde intens, cu reflexii galbene. Parfumul delicat se potriveste de minune cu carpaccio de peste, in salate si pentru toate retetele delicatese.

Un alt exemplu de ulei de masline delicatesa este Primo DOP Monti Iblei, declarat cel mai bun ulei din lume in anul 2010 si care a luat medalia de aur la concursul international de ulei de masline de la New York 2014. Pentru realizarea lui, maslinele sunt culese si zdrobite in maximum 6 ore de la recoltare, pentru a-si mentine aroma proaspata, cu tenta de tomate verzi și ierburi aromatice, care completeaza foarte bine felurile pe baza de peste, fripturi, in sosuri sau pe  bruschette, salate, legume coapte.

O alta delicatesa italiana este uleiul de masline cu usturoi Ursini, un ulei condimentat cu mult usturoi, ideal pentru paine prajita si bruschette excelente.

Cand vrei sa iti impresionezi chiar si mesenii greu de multumit, incearca uleiul de masline negre extravirgin Gonnelli, din masline atent selectionate manual si presate la rece, cu gust dulceag si tenta de migdale.

Ce spui de o delicatesa italiana pe baza de ulei de masline extravirgin cu trufe albe Tartuflanghe? Are o culoare verde cu nuante aurii si dezvaluie un parfum cu note de migdale, flori si fructe proaspete, ce se potriveste perfect cu carne, branza si oua.

Ce recomanda Italian Shops:

Uleiul de masline extravirgin Il Classico De Carlo, ce are o culoare galben-aurie cu nuante verzi; gustul este amplu si elegant, cu note de flori si de migdale dulci. Este un ulei de masline extravirgin delicat, ideal pentru a fi utilizat pentru peste, fructe de mare, sosuri cu carne prajita, pentru a adauga aroma, fara a influenta gustul ingredientelor principale.

De remarcat este si uleiul de masline extravirgin italian “Cultivar Ogliarola – Taggiasca”, extravirgin 100%, obtinut prin presarea la rece a maslinelor taggiasche si ogliarola, zdrobite, in prealabil, prin cilindri de piatra naturala. Caracterizat printr-o culoare de galben intens, are o aroma delicata si un gust dulce, usor, de migdale. Excelent pentru a condimenta toate felurile de mancare, le imbogateste gustul si mirosul.

Oferta Italian shops in materie de uleiuri de masline extravirgine nu se opreste insa aici: mai sunt multe altele. Totodata ea este intr-o continua completare, magazinul aflandu-se permanent in cautarea de noi produse de calitate superioara, numai bune pentru masa consumatorilor gourmet!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here