8 lucruri bizare pe care nu le stiai despre pantofi

0
131

Ce femeie nu iubeste pantofii? Indiferent daca ne referim la balerini de dama, pantofi stiletto, sandale sau cizme, toate femeile sunt dispuse sa cheltuiasca sume impresionante oricat de multe perechi de incaltaminte au deja in garderoba. De aceea va propunem un top cu cele mai ciudate si interesante lucruri despre pantofi.

1. De unde vine denumirea de „sneakers”

 Potrivit The New York Times, la sfarsitul anilor 1800, americanii au inceput sa utilizeze cuvantul „sneakers” referindu-se la pantofii sport deoarece talpa de cauciuc a acestora iti permitea sa te „furisezi” („sneak”) fara a scoate vreun sunet.

2. Grauntele de orz, unitate de masura a pantofilor

La inceputul anilor 1300, Marea Britanie a stabilit primul mijloc de masurare a dimensiunilor incaltamintei. Regele Edward al II-lea a hotarat ca grauntele de orz („barleycorn”) sa stea la baza acestei masuratori. El a decis ca lungimea a trei graunte de orz este echivalenta cu un centimetru, ceea ce face ca acesta sa fie standardul pentru dimensiunea pantofilor.

3. Barbatii au purtat primii tocuri.

In urma cu secole, tocurile erau un simbol al pozitiei sociale inalte si nu erau specifice femeilor. De asemenea, era esential ca barbatii care calareau sa aiba cizme cu toc pentru  a se putea tine in scara de la sa.

4. Cate perechi de pantofi are o femeie

Potrivit unui studiu din 2015, o femeie din America detinea in medie cel putin 19 perechi de pantofi.

5. Cei mai scumpi pantofi vanduti vreodata

Celebrii balerini rubinii purtati de Dorothy in „Vrajitorul din Oz”  sunt considerati cei mai scumpi pantofi vanduti vreodata. Perechea originala a fost vanduta la o licitatie in 2000 pentru suma de 660.000 de dolari.

6. Cum a fost inventat pantoful ortopedic

Din cauza problemelor legate de comert din 1940, din Italia, otelul nu mai era disponibil, asa ca designerul Salvatore Ferragamo a experimentat materiale noi pentru realizarea tocurilor si talpilor pantofilor. Asa au fost creati pantofii ortopedici.

7. Ce femeie a purtat prima pereche de botine

 Prima pereche de botine de dama a fost creata pentru Regina Victoria in anul 1840. La mai mult de un secol de atunci, femeile inca iubesc acest stil versatil de incaltaminte de dama.

8. Jimmy Choo un geniu al pantofilor

Marele creator de pantofi s-a nascut in Penang, Malaysia intr-o familie de cizmari. A fost poate unul dintre cei mai talentati studenti ai Colegiului Tehnic Cordwainers din Hackney, Anglia, pe care l-a absolvit in 1983, iar prima pereche de pantofi pe care Jimmy Choo a realizat-o a fost  la varsta de 11 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here