5 pasi in alegerea unui bec economic

0

Daca ai reusit sa intelegi cate ceva despre eficienta energetica in ultimii ani in care s-a tot discutat despre acest concept, in mod cert esti aproape convins sa treci la becuri economice pentru casa ta. Iata mai jos care sunt cei 5 pasi pentru alegerea unui bec economic, astfel incat misiunea ta sa fie cat mai simpla si mai rapida.

Dulie: in principiu sunt multe variante de dulii pentru becuri economice, insa cele mai populare si pe care in mod cert le ai in casa sunt becurile E14, E27 si GU10. Este usor sa le alegi atunci cand mergi la cumparaturi, pentru ca orice bec le are scrise pe cutie.

Forma: in functie de locurile in care le montezi sau de obiectele de iluminat cu care vor fi folosite, va trebui sa decizi singur forma adecvata. De asemenea, tine cont ca designul becului pe care il vei alege determina si directia in care va fi difuzata lumina, astfel ca trebuie sa analizezi cu atentie si acest aspect.

Luminozitate. Daca in cazul becurilor incandescente ne uitam intotdeauna la wati, pentru becurile economice, si in mod deosebit pentru becuri LED, va trebui sa incepem sa gandim in Lumeni! Cu cat numarul de Lumeni este mai mare cu atat lumina va fi mai puternica.

Temperatura: Va trebui sa alegi intre lumina calda si lumina rece, in functie de preferinte si de destinatia fiecarei camere in care vrei sa instalezi becurile economice. In general cand vine vorba despre locuinte, majoritatea oamenilor prefera o lumina alba calda (2700 K) care imita culoarea usor galbuie si calda a unui bec vechi incandescent sau cu halogen. In bucatarii sau bai este preferabila, in general, o lumina mai putin galbena, in general un alb natural (3000 K).

Cost: Cauta un raport calitate pret cat mai bun, mai ales ca becurile economice sunt ceva mai costisitoare decat becurile incandescente clasice. Investitia se va justifica in timp, insa chiar si asa pentru investitia initiala va trebui sa alegi costurile adecvate bugetului tau.

Daca este pentru prima oara cand cumperi LED-uri, recomandarea noastra este sa incerci pentru inceput un singur bec sau un spot de lumina si nu cantitate mare deodata. Asa cum am mai precizat, LED-urile nu sunt ieftine, asa ca vei dori sa fii sigur in ceea ce priveste dulia aleasa, forma, numarul de Lumeni si gradele de luminozitate.