5 lucruri de care trebuie să ții cont când alegi bateria auto

0

Sa inlocuiesti singur bateria masinii te ajuta sa economisesti niste bani, dar pentru asta trebuie sa tii cont de mai multe lucruri care au legatura cu caracteristicile bateriei.

Bateria masinii este sursa de energie electrica de sub capota masinii. Ofera energie electrica necesara pentru incuietorile usilor, geamurile electrice, faruri si alte accesorii auto. Masina ta este moarta, in momentul in care bateria moare.

Atunci cand alegi o baterie de masina trebuie sa fii atent la cinci lucruri: dimensiunea, firma producatoare, capacitatea de rezerva (RC), varsta si curentul de pornire la rece (CCA).

Dimensiunea

Dimensiunea se refera la inaltimea, latimea si lungimea bateriei. Bateriile auto sunt realizate astfel incat sa se potriveasca la marea majoritate a masinilor. Este important ca bateria sa se potriveasca perfect. Consultati intotdeauna manualul producatorului masinii pentru a afla dimensiunile specifice ale bateriei potrivite masinii dvs. De asemenea, puteti consulta ghidurile de referinta furnizate de distribuitorii de baterii. Cumpararea unei baterii cu dimensiuni prea mici va fi o pierdere de bani si s-ar putea sa va afecteze masina.

Firma producatoare

Nu fi tentat sa cumperi cea mai ieftina marca de baterii, deoarece ar putea deveni cea mai scumpa baterie pe care ati cumparat-o vreodata. Bateriile ieftine pot avea defecte si sa ofere performante slabe.

Va recomandam baterii Rombat, cel mai mare producator de baterii auto din Romania si lider national inca din 1997. Pozitia pe care o pastreaza compania de peste 20 ani este rezultatul investitiilor, satisfactiei clientilor si imbunatatirii constante a mediului de lucru.

Sau poti alege bateriile Varta, marca care face parte din familia Johnson Controls Power Solutions – liderul mondial de piata pentru baterii plumb-acid si baterii moderne – pentru vehicule conventionale, dar si Start-Stop, hibrid si electrice.

Tine minte ca daca te bucuri la o baterie prea ieftina, te vei trezi ca esti obligat sa o schimbi mult mai des, ceea ce inseamna mai multi bani cheltuiti.

Capacitatea de rezerva (RC)

Se refera la „puterea permanenta” a bateriei. Aceasta capacitate mentine instalatia electrica a vehiculului dumneavoastra in functiune atunci cand alternatorul cedeaza. Capacitatea de rezerva indica cat timp (in minute) este in stare o baterie sa debiteze curent suficient fara a cadea sub nivelul de tensiune de care are nevoie vehiculul dumneavoastra.

In general, atat pentru curentul de pornire la rece cat si pentru capacitatea de rezerva este valabil: cu cat e mai mare numarul cu atat mai bine. Daca locuiti intr-un climat rece, curentul de pornire la rece poate fi un indicator important pentru alegerea bateriei potrivite. Insa, daca locuiti intr-o regiune cu temperaturi inalte, nu aveti nevoie de o baterie cu curent de pornire la rece inalt.

Varsta

Varsta bateriei va ofera o idee despre cat timp este capabila sa functioneze. O baterie este considerata “proaspata” daca este mai mica de 6 luni. Cautati data de fabricatie. Cele mai multe coduri de data sunt stampilate pe carcasa bateriei sau pe eticheta. Informatiile importante privind bateriile incep de obicei cu 2 caractere: literele indica luna (exemplu A – ianuarie, B – februarie etc), iar cifrele anul (exemplu 9 -1999, 0 – 2000 etc).

Curentul de pornire la rece (CCA)

Este proprietatea hotaratoare pentru o pornire buna. Este vorba despre cantitatea de curent pe care o baterie o poate oferi in 30 de secunde la -17,8°C pana cand tensiunea bateriei scade sub un nivel inutilizabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.