17 trupe în finala Jazz in the Park Competition! Parcul Central din Cluj va vibra iarăși pe ritmuri de jazz

0

A VI-a ediție a Jazz in the Park Competition aduce, între 30 iunie – 2 iulie, la Cluj-Napoca, tinere talente pregătite să cucerească și să surprindă publicul cu interpretările și compozițiile lor vibrante și pline de energie. 17 formații de jazz, din 212 aplicante, au ajuns în finala concursului internațional, după perioada de preselecție. Evenimentul revine la Cluj-Napoca, după trei ani pauză, și va aduce în fața publicului artiști din: România, Franța, Ungaria, Israel, Belgia, Lituania, Polonia, Croația, Olanda și Japonia. Iubitorii de jazz vor putea să descopere muzică nouă și talente nebănuite într-o locație de suflet pentru Jazz in the Park: Parcul Central din Cluj-Napoca. Intrarea la eveniment va fi liberă, iar în cadrul lui, fanii muzicii jazz se vor putea bucura de o serie întreagă de activități și experiențe menite să ofere o conexiune specială cu jazzul.

În fiecare seară a Jazz in the Park Competition, pe scenă vor urca artiști renumiți, invitați speciali ai evenimentului: Shay Hazan, Mădălina Pavăl Orchestra și Takuya Kuroda. Primii doi au concertat anul trecut în cadrul festivalului Jazz in the Park și au fost foarte bine primiți de public, iar Takuya Kuroda este un trompetist legendar din Japonia, care va veni în premieră în România. De asemenea, atmosfera pe timp de zi va fi completată de DJ-ii de la VRTW, o prezență constantă în ultimii ani, la festival.

Inima jazzului bate din nou în Parcul Central din Cluj-Napoca

Concursul Internațional Jazz in the Park din acest an este mai mult decât o competiție a tinerelor talente. Evenimentul își propune să adune la un loc artiști noi, dar și artiști consacrați, fani ai muzicii jazz, dar și oameni care își doresc să descopere acorduri noi și experiențe muzicale. Totul, într-un spațiu de suflet: Parcul Central din Cluj-Napoca, locul în care, în urmă cu zece ani, a debutat primul eveniment Jazz in the Park.

Pe lângă concerte, vor fi pregătite mai multe zone de activități și relaxare, precum Music Bazaar, un spațiu în care vor fi prezentate instrumente și echipamente muzicale sau, altfel spus, o variantă adaptată a Music Gallery, expoziția muzicală temporară care s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Nu va lipsi din cadrul evenimentului un ”line-up gastronomic” și o zonă dedicată vinurilor. Copiii vor avea și ei parte de experiențe speciale, în cadrul unei zone dedicate unde vor avea propria lor scenă.

Denisa Dan, Manager Jazz in the Park Competition:Ne doream de ceva vreme să ne întoarcem în prima casă a Jazz in the Park, iar Concursul Internațional Jazz in the Park este proiectul perfect pentru a face asta. E ca și cum ți-ai revizita casa în care ai copilărit, doar că te întorci cu un alt bagaj de cunoștințe și cu ceva nou. În cazul nostru, revenim în Parcul Central cu cele mai bune trupe tinere de jazz, selecționate din sute. E ca și cum am alege ce-i mai bun din ce avem să aducem în fața parcului și a publicului Jazz in the Park. Sunt ceva emoții, cum e și normal, dar este o revedere pe care o așteptăm cu sufletul deschis. Ne întoarcem acasă.”

Experiență de festival pentru finaliștii Jazz in the Park Competition

Trupele care au ajuns în finala Jazz in the Park Competition vor avea șansa nu doar să își demonstreze talentul în fața juriului, ci și să își exerseze carisma în fața unui public numeros și într-o atmosferă de festival. De altfel, artiștii vor fi punctați atât pentru calitatea interpretării, originalitate și coeziunea grupului, cât și pentru prezență scenică. Fiecare formație va susține o prestație live de minim 30 de minute – maximum 45 de minute, pe scena principală a evenimentului.

Alin Vaida, fondator Jazz in the Park: ”Am ajuns în punctul în care Jazz in the Park este un festival stabil și are o reputație internațională de promotor al Jazzului. Considerăm că e de datoria noastră să avem un spațiu alocat trupelor tinere, în care descoperim talente și le încurajăm să performeze. Am gândit o structură de concurs favorabilă artiștilor participanți. Cred că suntem printre puținii din Europa care plătesc prezența finaliștilor. Facem asta fiindcă în ziua de azi, majoritatea trupelor trăiesc din onorariile de eveniment și noi invitându-i la Cluj, le blocăm un weekend. Iar apoi, formatul de concurs pe care-l propunem este unul atipic, punând accent pe simbioza dintre artiști și public, mai degrabă decât pe o jurizare academică.

E un concurs special care se poate transforma în ceva foarte valoros. Și avem ureche bună, zic eu. Am adus de-a lungul timpului artiști foarte valoroși înainte să explodeze: Kovacs, Hania Rani, Robert Glasper sau Mammal Hands sunt doar câteva dintre nume.”

Câștigătorii Jazz in the Park Competition 2023 vor fi anunțați la finalul evenimentului, în seara zilei de 2 iulie. Cei care vor cuceri juriul și se vor clasa pe primele două locuri vor avea șansa de a concerta la festivalul Jazz in the Park, între 1 – 3 septembrie 2023.

Premiile Jazz in the Park Competition 2023:

  • Premiul 1: 5.000 euro și invitația de a susține un concert în cadrul festivalului Jazz in the Park 2023;
  • Premiul 2: 3.000 euro și invitația de a susține un concert în cadrul festivalului Jazz in the Park 2023;
  • Premiul 3: 1.000 euro;
  • Premiul pentru cea mai valoroasă compoziție: 1.000 euro;
  • Patru mențiuni pentru cei mai buni muzicieni: 500 euro.

Trupe finaliste Jazz in the Park Competition 2023:

1Andrei Petrache TrioRomânia
2DialgoIsrael
3DSP OrchestraRomânia
4Electric VocuhilaFranța
5GrūviaiLituania
6JazzQuarters TrioRomânia
7KAU TrioBelgia
8Kevin Saura GroupFranța
9KlawoPolonia
10KLT & Jessy Elsa PalmaFranța
11KristoBelgia
12Marquis NoirRomânia
13NAUSYQAOlanda
14Răzvan Cipcă TrioRomânia
15SfumatoCroația
16Tamás Jurisits GroupUngaria
17ZK CollaborationPolonia

Evenimentele marca Jazz in the Park sunt organizate de Fapte, o asociație care dezvoltă oameni și comunități prin evenimente culturale. În 2023 vor avea loc, în Cluj-Napoca, două mari evenimente:

·   International Jazz in the Park Competition | Parcul Central | 30 iunie – 2 iulie

·   Jazz in the Park Festival | Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” | 1 – 3 septembrie