Consumul de cafea – factor de risc al aritmiilor?

0

Multe suplimente alimentare promit sa imbunatateasca functionarea fizica si psihica iar dintre acestea, cofeina, o componenta alimentara veche, este una dintre putinele care si respecta aceste promisuni. Cofeina ii trezeste pe consumatori si ii energizeaza, deci, ca urmare, ar putea fi incadrata in categoria alimentelor functionale?

Cafeaua si alte bauturi care contin aceasta substanta, cum ar fi anumite ceaiuri sau bauturi carbogazoase pot avea efecte extrem de periculoase asupra organismului, printre care, unul dintre cele mai frecvente consta in intreruperea ritmului cardiac, adica a aritmiilor.

Care sunt factorii de risc ai aritmiilor cardiace?

Impulsurile electrice care contracta inima isi au originea in nodul sinoatrial, trec prin atrii si ajung in nodul atrioventricular. In cazul artimiilor, coordonarea contractiei este pierduta.

Tahiaritmiile cardiace sunt impartite in:

1. aritmii ale ventriculilor– camere inimii care pompeaza sangele in aorta si plamani;

2. aritmiile atriului;

3. aritmiile nodului atrioventricular.

Aritmiile sunt cauzate adesea de diverse boli, cum ar fi ateroscleroza, hipertensiunea arteriala, boala valvulara sau cardiomiopatia si apar rareori la persoanele cu o inima care functioneaza normal, de regula in timpul unui efort fizic mai intins sau sub influenta adrenalinei.

In ceea ce priveste aritmiile ventriculare mai complicate, acestea pot produce infarct miocardic, deoarece lipsa oxigenului care rezulta din stenoza coronariana (ingustarea sau inchiderea arterelor coronare) poate afecta tesutul muscular si poate impiedica dispersia uniforma a curentilor electrici. In acest caz, artimia poate fi fatala, deoarece inima nu se mai contracta corespunzator, deci tesuturile nu mai primesc sange.

Tahiartimiile supraventriculare sunt mai putin periculoase decat tahicardiile ventriculare, dar ele pot genera palpilatii si chiar insuficienta hemodinamica.

Fibrilatia atriala este o forma foarte frecventa de tahiartmie supraventriculara care apare de obicei la persoanele de peste 65 de ani, insa nu ocoleste nici persoanele mai tinere. Atunci cand se manifesta fibrilatiile atriale, se produce de fapt o activare rapida si continua a atriilor (300-600 de ori/min). Practic, desi atriile reactioneaza din punct de vedere electric, nu exista o actiune mecanica coordonata, adica sangele nu este pompat in ventricule. O parte dintre impulsurile electrice sunt conduse catre ventricule, unde dau nastere unui ritm rapid si neregulat. Presiunea atriala scazuta, cresterea masei musculare, precum si fibroza ori inflamatia pot provoca fibrilatii atriale. Hiperfunctionarea glandei tiroide si abuzul de alcool sunt, de asemenea, factori cunoscuti de risc pentru aritmii.

Filarea atriala este o forma mai usoara de aritmie decat fibrilatia atriala. Ritmul atrial este mai lent, dar inca se afla in jurul valrii de 300 de activari/minut. Adesea, fiecare a doua bataie este condusa spre ventricule, producand o frecventa cardiaca de aproximativ 15 batai/min.

Cum influenteaza consumul de cafeina activitatea inimii?

Consumul ridicat de cafea ori de cofeina in general creste concentratiile de homocisteina, insa nu este demonstrat clar care este efectul direct al acesteia asupra sanatatii cardiace. Homocisteina este o substanta toxica, despre care se crede ca ar putea produce calcifierea vaselor de sange, conducand la un infarct miocardic. Cafeaua nefiltrata genereaza concentratii ale colesterolului seric, insa acest lucru nu este valabil si pentru sortimentele de cafea filtrata.

Cofeina din cafea determina o crestere a tensiunii arteriale sistolice, atunci cand se consuma aproximativ 2 cani de cafea pe zi. Acest efect este suficient pentru a justifica consilierea pacientilor predispusi la bolile de inima sa modereze consumul de cafeina, dar si alte obiceiuri care tin de stilul de viata in general, cum ar fi renuntarea la fumat si practicarea exercitiilor fizice, alaturi de o dieta saraca in grasimi saturate.

De asemenea, se recomanda utilizarea unui aparat de masurare a ritmului cardiac, asa cum sunt tensiometrele digitale de la SENDO.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.